Global düzeyde önemli bir konuma sahip olmaya başlayan ve hızlı yükselmesi ile küçüklü büyüklü birçok yatırımcının ilgi odağı haline gelen Bitcoin için İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nalan Ölmezoğulları önemli bir açıklama yaptı.
İİBF Üyesi Prof. Dr. Nalan Ölmezoğulları tarafından yapılan açıklama, özellikle küçük çaplı Bitcoin yatırımcısını ilgilendiriyor. Ölmezoğulları, herhangi bir olumsuzluk yaşanması halinde muhatap alınabilecek bir merci olmadığını ifade ederken, 2009 yılında ortaya çıkan Bitcoin’in özellikle 2017 yılı itibariyle dikkat çeken bir sıçrama gösterdiği, kripto para olarak tanınan uygulamanın ‘gizli bir para’ olarak görülmemesi gerektiğini, Bitcoin üretiminin madencilik olarak tanımlandığını, bu açıdan bakıldığında da altın standartlarına benzediğini ifade etti.
Spekülasyona Müsait
Konuşmasında herhangi bir mal karşılığı olmayan ülke para birimlerinin de spekülasyona müsait olduğunu ifade eden Ölmezoğulları, altın standartlarına benzeyen Bitcoin’in finansal istikrarı sağlayan altın gibi olmayacağını, çünkü fiziki bir karşılığının bulunmadığını kaydetti.
2013 yılında BDDK tarafından yapılan uyarıyı hatırlatan Ölmezoğulları, yakın dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yapılan Bitcoini yakından izleme ve ekonomik istikrar için çıkış kapısı yorumunu belirtirken, bu durumun Türkiye’deki Bitcoin piyasasını daha çok genişletmesinin beklendiğini, lakin Bitcoin’in halen riskli olduğunu, küçük yatırımcıların büyük yatırımcılara oranla daha çok dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.
Global düzeyde birçok merkez bankasının Bitcoin ve benzeri konumlandırmada olan sanal para birimleri için araştırma ekibi kurduklarını ifade eden Ölmezoğulları, Bitcoin üzerinden işlem gerçekleştirme aşamasında kimliklerin gizli olması sebebiyle kara para aklama gibi işlemler için biçilmiş kaftan olduğunu belirtti.