Global Bankacılık Risk Yönetimi Araştırması’nda ortaya çıkan veriler, bankaların risk gündeminde en üst sırada siber güvenliğin yer aldığını ortaya çıkarttı.
Global düzeyde gerçekleştirdiği denetim ve araştırmalarla önemli başarılara imza atan EY, bu yıl sekizinci defa 35 farklı ülkeden 77 farklı bankanın üst düzey risk yönetimi uzmanları ile Global Bankacılık Risk Yönetimi Araştırması’nı tamamlayarak sonuçları kamuoyu ile paylaştı.
Bu yılın Mayıs – Ağustos döneminde hayata geçirilen araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, bankaların risk yönetimi birimlerinde en büyük endişe, siber güvenlik ve veri ile alakalı risklerden oluşuyor. 35 farklı ülkede hizmet veren 77 farklı bankadan katılan katılımcıların yüzde 77’lik kısmı siber güvenliği 2018 yılının en büyük riskleri arasında yer alacağını belirtiyor.
Veri İlişkili Riskler 5 Yılda Artacak!
2015 yılındaki oran yüzde 55 iken, 2018 yılı itibariyle yüzde 77’lik bir dilime sahip olması, bankalar için siber güvenlik risklerinin önemli bir şekilde artacağını belirtirken, risk yönetim uzmanlarının yüzde 86’lık kısmı önümüzdeki 5 yıllık süreç zarfında veri ilişkili risklerin de önemli bir boyut kazanacağını belirtiyor.
Yapılan araştırma ile ilgili yorumlarını paylaşan EY Türkiye Danışmanlık Bölümü Direktörü Ümit Şen, bankaların risk yönetimi için 2018 yılı itibariyle bir dönüm noktası yaşayacağını, finansal alanda hizmet sunan tüm kurum ve kuruluşların ortaya çıkan riskleri ve fırsatları, hazırlanan teknolojik inovasyonlar ile yönetme şekillerinin, 10 yıllık süreçte elde edecekleri büyüme kabiliyetlerini şekillendireceğini belirtti.
Şen, araştırmaya katılan bankaların risk yönetimi liderlerinin verilerin hem bir risk oluşturduğunu, hem de bir fırsat barındırdığının bilincinde olduklarını, lakin özellikle siber güvenlik ve dijitale dönüşüm aşamasında bankaların etkilenmeye devam ettiği bu dönem içerisinde yöneticiler için farklı derece zorlukları bir arada yönetebilme becerisinin belirleyici olacağını ifade etti.