Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, katıldığı bir televiyon programında enerji sektörü tarafından merakla beklenen konular hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Yılmaz, bir televizyon programında sektör tarafından büyük bir merakla beklenen ‘kapasite mekanizması’ hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bahsi geçen bu mekanizma sayesinde elektrikte arz güvenliğinin sağlanabileceğini ifade eden Yılmaz, bu sayede santrallerin çalışmaya hazır konumda oluşunun güvence altına alınacağını, bu uygulamanın Avrupa’da da benzerlerinin görüldüğünü, uygulamanın ana hedefinin yerli kaynaklara öncelik vermek olduğunu, bu kapsamında santrallere belirli bir kapasite bedelinin ödemelerinin başlayacağını, konu ile alakalı mevzuat çalışmasının bitmek üzere olduğunu ifade ederken, yakın dönemde kapasite mekanizması düzenlemesinin Resmi Gazete’de yayımlanarak uygulamaya koyulacağını bildirdi.
Hangi Santrale Ne Kadar Ödeme Yapılacak?
Eylül sonu itibariyle 81 bin 647 megavata yükselen arz, talebin ciddi bir oranda üstüne çıktığını ifade eden EPDK Başkanı Yılmaz, özellikle doğalgaz santrallerinin maliyetin yüksek, elektrik fiyatının düşük olması sebebi ile üretim yapma aşamasında çekimser davrandığını, işletme sahiplerinin elektrik fiyatları sebebi ile doğalgaz santrallerini farklı ülkelere taşıdığını, yerli kömür ile çalışan santrallerde de maliyetlerin yüksekliğinden dolayı mali sorunların baş göstermeye başladığını, bu durumda üretim ve tüketim dengesinin sağlanması açısından yerli kömür ile üretim yapan santrallere megavat başı 21 kuruş, doğalgaz ile üretim yapan santrallere megavat başı 17 kuruş, ithal kömür ile üretim yapan santrallere megavat başı 15 kuruş ödeme yapılması ön görülüyor. Yapılacak olan bu ödemelerin Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından yapılması, sistemin devreye girmesi ile birlikte TEİAŞ’ın ödeme yapacağı miktarın 1,5-2 milyar Türk Lirası aralığında olması planlanıyor.