Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği tarafından 22 bankanın desteği ile hayata geçirilen ‘Paramı Yönetebiliyorum’ projesi, oldukça enteresan sonuçları ortaya çıkarttı.
Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği, Türkiye’de hizmet veren 22 bankanın sunduğu destek ve Visa tarafından verilen destek ile ‘Paramı Yönetebiliyorum’ projesini gerçekleştiriyor. Proje kapsamında olan ‘Türkiye Finansal Okuryazarlık Araştırması’nın sonuçları yayınlandı.
FODER tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye’de her 5 kişiden 2 tanesi, geride kalan 12 aylık süreçte para biriktirdi. Birikim yapan kişiler ise bu birikimi geleceğe yönelik belirsizlik ve kaygı sebebi ile gerçekleştirdiğini aktardı.
Kamuoyunun finansal okuryazarlık düzeyini belirlemek, finansal ürün ve hizmetler ile alakalı davranışlarını ve ilgisini anlamak amacı ile hayata geçirilen bu proje 26 farklı şehirdeki 2.000 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapıldı.
Minimum düzeyde finansal bilgisi olan kişiler yüzde 70 gibi önemli bir dilime sahip olurken, bu bilgi düzeyinin yüksek gelir düzeyine sahip, eğitimli ve çalışma hayatının içerisinde yer alan kişilerde daha fazla olduğu belirtildi.
Refah İçin Değil Tedbir İçin Birikim!
Gerçekleştirilen araştırma kapsamında ortaya çıkan sonuçta Türkiye’nin yüzde 40’lık diliminin son 12 ay içerisinde birikim yaptığı gözükürken, birikim yapan kişilerin büyük bir kısmı geleceğe ilişkin belirsizliği giderebilmek ve kaygısını azaltabilmek amacı ile yaptığı ortaya çıktı. Yüzde 49’luk dilim sağlık sorunları sebebi ile birikim yaptığını belirtirken; yaşanabilecek doğal afet, işsiz kalma gibi ani sorunlar sebebi ile birikim yapan kişiler de, bu durumu ‘tedbir birikimi’ olarak yorumluyor.
Yapılan araştırma, toplum içerisindeki farklı bir gerçeği daha gözler önüne koyuyor. Kadınların yüzde 74’lük kısmı ev içerisinde para kullanımı aşamasında kararlara dahil olabiliyorken, erkeklerde bu oran yüzde 85’e kadar çıkıyor. Gençlerde ise bu oran sadece yüzde 43 olarak kayıtlara geçti.