Başarılı bir kariyere sahip olmak, her insanın çocukluğundan başlayan ve büyüdükçe şiddetlenen arzuları arasında yer almaktadır. Özellikle banka sektöründe, kariyer basamaklarını emin adımlarla çıkmak için başarılı bir başlangıç önemli bir püf noktasıdır.
Bireyler, başarılı olabilmek adına birçok davranış sergileyebilirler. Bu davranışlar arasında kişisel gelişim kurslarına katılmak, kişisel gelişim kitapları okumak, başarılı olmuş insanların hayat hikayelerini/biyografilerini incelemek gibi davranışlar yer alsa da, çalışılan sektörde bir hakimiyet kurmaya çalışmak genellikle es geçilen bir davranış olur.
Kariyer Başlangıcınızı Önemseyin
Kariyer başlangıcının eğitim alınan ve arzulanan bir sektörde yapılması halinde; kişilerin işlerine daha sıkı sarılması, sahip oldukları işlerinin onları mutlu etmesi ve her gün işe giderken yaşanan heyecanı tatması sebebiyle olumlu sonuçlar ortaya çıkartması kuvvetle muhtemeldir. Lakin sadece geçim sıkıntısı sebebiyle başlanılan bir iş de başarılı bir kariyer başlangıcı yapmak, oldukça zor olsa da imkansız değildir.
Zorlukların Temel Kaynağı Motivasyon Düşüklüğüdür!
Kariyer basamaklarını başarılı bir şekilde çıkmak isteyen her birey, ilk etapta çalıştığı sektörü tanımalıdır. Gerçekleştirdiği çalışmaların hangi amaçlar doğrultusunda gerçekleştiğini kavramalı, sektörün nihai amacını iyi analiz etmelidir.
Bireyler, sadece kendilerinden talep edilen sorumluluklar ile mesai saatlerini doldurmaları halinde bir süre sonra bu monotonluk içerisinde boğulmaya başlayacak, yaşadıkları problemler önemli ölçüde artacaktır. Bu problemler; iş arkadaşları ile geçinememe, şirket içerisindeki üst rütbelilerin talep ettikleri görevlerin zor gelmeye başlaması, mesai saatlerinin uzunluğu, maaşın yetersiz geldiğinin düşünülmesi gibi birçok alt başlık altında toparlanabilir.
Talepleri Fikir Süzgecinden Geçirin!
Çalışma hayatına hızlı adapte olmak, kariyer başlangıcının sağlam olması açısından önemlidir. Lakin bu hızlı adapte olma sürecinde, yaşanılan, duyulan, yapılan ve görülen her detayın fikir süzgecinden geçirilerek kişiselleştirilmesi gerekir. Çalışanlar, yani sizler, sizden talep edilen görevlerin hangi amaçlar ile talep edildiğini, bu görevlere sizin bireysel tecrübeleriniz dahilinde neler katabileceğinizi, aynı zamanda yaptığınız bu görevlerin sizin hem kariyerinize, hem de bireysel yaşantınıza neler katacağını düşünmeniz halinde adapte süreciniz üst düzey bir verimlilik ile tamamlanacaktır.
Artık Hazırsınız!
Kariyerinize başlama aşamasında size tavsiyede bulunulan bu ana maddeleri uygulamaya başladığınızda, gündelik hayatınızın neredeyse yüzde 70’lik kısmını kapsayacak olan iş hayatınıza hızlı bir adapte süreci geçirirsiniz. Bu süreç içerisinde çalışacağınız kurumun kültürüne hakim olur, sizden talep edilenleri iyi bir şekilde kavrar, bu işin size ve kariyerinize katacağı pozitif yönleri ve negatif yönleri net bir şekilde görürseniz, artık kariyeriniz için mükemmel bir başlangıca hazırsınız demektir.
Kariyerinizin devam eden, başarı basamaklarını ivmeli bir şekilde geride bırakmak için;
- Bireysel gelişiminizi sürdürmeli,
- Kişiliğinizden ve karakterinizden taviz vermeden potansiyelinizi yükseltmeli,
- Anlama, anlamlandırma ve geliştirme bakış açılarınızı geliştirmeli,
- Kendinizi tanıma ve tanıtma alanında eğitim/destek almalısınız.