Borsa İstanbul, oldukça hareketli bir yıl geçiriyor. BIST Mali Endeksi’nin popülerliği yerini BIST Sınai, Teknoloji ve Hizmetler Endekslerine bırakmaya başlıyor.
Yıl içerisinde ilk defa 100.000 barajını aşmayı başaran ve 100.000 üzerinde kalan BIST 100 Endeksi’ne ek olarak, yılın ikinci yarısında mali sektör hisselerinde yaşanan zayıflama ile sanayi sektörü hisselerinde yaşanan güçlenme lokomotif değişiminin de habercisi oldu.
BIST Sınai Endeksi’nden Yüzde 47’lik Getiri!
Borsa İstanbul tarafından yayınlanan verilere göz atıldığında, 2017 yılının ikinci yarısı itibariyle BIST Mali Endeksi’ni oluşturan bankacılık sektörü yüzde 24 oranında getiri sağlamayı başarırken, sanayi şirketlerinin hisseleri ile oluşturulan BIST Sınai Endeksi’nin getirisi yüzde 47’ye kadar ulaştı.
Analistler tarafından ‘lokomotif değişimi’ olarak yorumlanan bu gelişim, diğer endekslere de etki etti. Borsa İstanbul’da sahip olunan ağırlık ve halka açıklık oranının daha küçük olması sebebi ile BIST 100 Endeksi’ne etki eden, aynı zamanda ‘pay bazlı hareketlerin’ ön planda tutulduğu BIST Hizmetler Endeksi ve BIST Teknoloji Endeksi, hem BIST Mali Endeksi’nden, hem de BIST Sınai Endeksi’nden daha yüksek oranda getiri sağladı.
BIST Teknoloji Endeksi’nin Getirisi Yüzde 94’e Ulaştı!
2017 yılının ikinci yarısı itibariyle BIST Mali Endeksi’nin getirisi yüzde 24 oranında, BIST Sınai Endeksi’nin getirisi yüzde 47 oranında, BIST Hizmetler Endeksi’nin getirisi yüzde 49 oranında ve BIST Teknoloji Endeksi’nin getirisi yüzde 94 oranında değer kazancı yaşayarak yatırımcısını memnun etti.
Analistler, 2017 yılı içerisinde uygulanan teşvik programları ve Kredi Garanti Fonu (KGF) tarafından sunulan destekler ile, Türkiye’nin sahip olduğu büyüme oranının, Türk şirketlerin kârlılıklarını önemli derecede yükselttiğini, bankacılık sektöründe yaşanan maliyet artışının da 2017’nin üçüncü çeyreği içerisinde kârlılık beklentilerini düşürdüğünü belirtti.