Son zamanlarda dünya genelinde yaygınlaşmaya başlayan fidye virüsü akımında yeni bir salgın başladı. Aralarında Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Almanya gibi ülkelerinde bulunduğu birçok ülkede ‘Bad Rabbit’ adı verilen bir virüs baş gösterdi.
Geride bıraktığımız dönem içerisinde ilk etapta WannaCry ile başlayan fidye virüsü akımı, oldukça geniş kitlelerin mağdur olmasına ortam yaratmıştı. Neredeyse sayısı milyonlara ulaşan insanların bilgisayarlarında yer alan verilerin şifrelenmesi sonrasında tehdit mesajları gönderilerek, para karşılığında iade edilmesini sağlayan virüs yazılımı ile birçok kişi mağdur olmuş ve fidye ödemeyi kabul etmişti.
Devreye hükümetlerin de girmesi ile birlikte sürecin sonlandırılması gibi bir durum gündeme gelip, WannaCry adı verilen fidye virüsü tarihe gömülse de, hackerlar tarafından yeni bir virüs türetilerek piyasaya yayılmaya başladı.
Bilgisayarınıza Gelen Güncellemelere Dikkat!
Anti-Virüs yazılımları arasında dünya genelinde oldukça önemli bir müşteri ağına ve başarı kitlesine sahip olan Kaspersky Labs ve ESET firmalarında yer alan araştırmacılar ve birçok siber güvenlik kurumu, Bad Rabbit’in sahte bir Adobe Flash güncellemesi yolu ile yayılmaya başladığını duyurdu.
Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkede fidye virüsü baş göstermeye başladı. Rusya’nın önde gelen medya şirketleri arasında yer alan Interfax ve Fontanka.ru; siber saldırılara maruz kaldıklarını duyuran firmalar arasında yer alırken; Ukrayna’da Odessa Havalimanı, Kiev Metrosu, Altyapı Bakanlığı gibi kurumlara gerçekleştirilen siber saldırının Bad Rabbit adı verilen fidye virüsü tarafından gerçekleştirildiği duyuruldu.
Bad Rabbit yazılımının bilgisayarına bulaştığı kullanıcılar, bilgisayarlarında yer alan dosyaların her biri için 0,05 Bitcoin ödemek zorunda bırakılıp, ödeme yapmaları sonrasında dosyalarına erişim hakkı kazanıyorlar. 0,05 Bitcoin’e sahip olan kullanıcılar (Yaklaşık 1.011 TL) ödemelerini gerçekleştirdikten sonra dosyalarına erişmeyi başarıyorlar.