Geçtiğimiz günlerde açıklanan Orta Vadeli Program’da tarım sektörü ile ilgili önemli düzenlemeleri de kapsıyor. OVP olarak bilinen programa göre üretimde teknolojiye dayalı olarak kapasite artırımı yoluna gidilmesi için “arazi bankacılığı” ve benzeri modellerle atıl durumda olan, kullanılmayan tarım arazileri üretime kazandırılacak.
Hedef Üretimin Artırılması
2018 – 2020 dönemini içine alan Orta Vadeli Program ile açıklanan bilgilere göre Türkiye’de var olan yenilik kapasitesi büyütülecek. Ülkemizin küresel ekonomide üst sıralara yükselebilmesi için bilgi ve iletişim teknolojileri, madencilik, imalat sanayi ve tarım başta olmak kaydıyla pek çok sektörde teknoloji kullanımının artırılması ve üretimin üst seviyeleri çıkarılması hedefleniyor.
Tarımsal Kredilerde Kolaylık Sağlanacak
OVP’ye göre büyük ölçekli tarımsal işletme olarak bilinen modele geçilmesine destek verilecek. Tarım alanında sağlanan kredi ve hibe desteklere şu anda uygulanan bürokratik işlemler azaltılarak, kullanımların daha kolay olmasının önü açılacak. Tarımsal kredilerin üst limitleri konusu ele alınarak artırılacak, kredilerdeki tahsis süreleri kısaltılacak, teminatlarla ilgili sorunların hafifletilmesi sağlanacak. Arazi bankacılığı modeli ile kullanılmaya tarım arazilerinin üretime kazandırılmasının yolu açılacak.
Arazi Bankacılığı Modeli
Kalkınma Bakanlığı tarafından yayınlanan Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı Çalışma Grubu Raporu’nda yer alan bilgilere göre kullanılmayan tarım arazilerinin kullanılır hale getirilmesi için üretilen çözümlerden bir olarak “arazi bankacılığı” modeli belirtiliyor. bu model çeşitli ülkelerde tarım arazilerini etkin hale getirmek için kullanılıyor.
Fransa’da faaliyette olan ve kısa adı SAFER olan Arazi Geliştirme ve Kırsal Yerleşim Birliği, bu modele önemli bir örnek olarak gösteriliyor.