Ana SayfaGündemBuluş Yapana Ödeme!

Buluş Yapana Ödeme!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Çalıştığı kurumda buluş yapan personele ödeme yapılacak. Buluştan elde edilen kazanç dikkate alınarak hesaplanıp gereken miktarda da personel buluşundan ödeme alacak.

Çalıştığı kurumda buluş yapan çalışanlara, yaptığı buluş sonucunda çalıştığı işletmenin elde ettiği kazanca göre asgari ücret baz alınarak hesaplanacak miktarda ödeme yapılacak.

Karar Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yükseköğretim Kurumlarında Gerçekleştirilen Buluşlara, Çalışan Buluşlarına ve Kamu Destekli Projelerde Ortaya Çıkan Buluşlara Yönelik Yönetmelik çerçevesinde proje geliştiren personeller ödeme alacak.

Kısmi ya da Tam Hak Talep Edilebilecek!

Yönetmeliğe göre çalışan kişi bir hizmet buluşu yaptığında, bu buluşunu yazılı olarak ve geciktirmeden işverenine bildirecek. İşveren de çalışanının bildirdiği buluşu kaydedecek. Bildirimde bulunmayan çalışan, işveren aleyhine doğan zarardan sorumlu olacak. İşverene bildirimde bulunmadan patent başvurusu yapıldığında, başvuru sahibine karşı dava açabilecek.

İşveren çalışanının bulduğu hizmet buluşu ile ilgili olarak tam veya kısmi hak talebinde bulunabilecek. İşverenin çalışanlarının bulduğu buluşlarda tam hak talep etmesi halinde, bildirimin çalışana ulaştığı tarihten itibaren  çalışanın bulduğu buluş üzerindeki tüm haklar işverene geçmiş olacak. Bu durumda ise çalışan işverenden buluştan faydalanma karşılığı olarak bedel isteyebilecek. İşverenin buluş üzerinde tam hak talep etmesi halinde buluşu yapan çalışana 2 ay içinde teşvik ödülü verilecek. Teşvik ödülü ise o yılın net asgari ücret miktarından az olamayacak.

İşveren kısmi hak talebinde bulunduğunda ise hizmet buluşu serbest buluş niteliği kazanacak. İş veren de kısmi hakka dayanarak çalışanının buluşunu kullanabilecek.

Buluştan elde edilen kazancın, asgari ücretin net miktarının 150.000 katını aşan miktarı için işverenin bedel ödeme zorunluluğu bulunmayacak. 

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.