BKM tarafından açıklanan verilere göre geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda yapılan kartlı alışverişlerin tutarı 4.9 milyar lira olduğu ortaya çıktı.
Kullanımdaki Kart Sayısı 187.1 Milyon Adet
Kısa adı BKM olan Bankalararası Kart Merkezi ağustos ayına ait verileri açıkladı. Açıklanan verilere göre ağustos ayının sonu itibariyle Türkiye’de kullanılan kredi kartlarının sayısının 61 milyon adet, banka kartlarının sayısının da 126.1 adet olduğu öğrenildi. Türkiye’de kullanılan banka kartı ve kredi kartlarının sayısı ise 187.1 milyon adet oldu.
2016 yılının ağustos ayına dair verilerle karşılaştırıldığında kullanımda olan kredi sayısının yüzde 6 oranında, kullanımda olan banka kart sayısının da yüzde 1 oranında arttığı görüldü. Türkiye’de kullanılan toplam kart sayısında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9 oranında artış oldu.
Toplam Alışveriş Tutarı 61.6 Milyar Lira
2017 yılı ağustos ayında Türkiye’de kredi kartları ve banka kartları ile yapılan alışverişlerin toplam tutarı 61.6 milyar lira olarak açıklandı. bu tutarın 54.8 milyar liralık kısmını kredi kartları ile yapılan alışverişler oluşturdu. Geriye kalan 6.8 milyar liralık kısım ise banka kartları ile yapılan alışverişlerin tutarını gösteriyor. 2016 yılının ağustos ayı ile kıyaslandığında kredi kartı ile yapılan ödemelerde kaydedilen büyüme yüzde 17 oranında oldu. Banka kartı ile yapılan ödemelerde de yüzde 52 oranında artış görüldü. Banka kartı ile yapılan ödemelerin toplam kartlı ödemeler içindeki payı ise yüzde 1’e çıktı.
31 Ağustos – 4 Eylül 2017 tarihleri arasındaki Kurban Bayramı ve arife gününde kredi kartı ve banka kartları ile toplamda 4.9 milyar liralık ödeme yapıldı. 2016 yılının Kurban Bayramı ile karşılaştırıldığından ödemelerde yüzde 26 oranında artış görüldü.
Market Alışverişleri İlk Sırada Yer Aldı
Toplam ödeme tutarının 4.9 milyar lira olduğu Kurban Bayramı’nda bu ödemelerin 2.2 milyar lirası yani yüzde 44’ü giyim sektörüne ve akaryakıta harcandı. Toplam kartlı ödemelerin yüzde 20’lik kısmını oluşturan market alışverişleri en fazla harcama yapılan sektör oldu. Akaryakıta yapılan harcamalar yüzde 14 oranında, giyim sektörüne yapılan harcamalar da yüzde 10 oranında gerçekleşti. Yemek sektörüne yapılan harcamalar toplam kartlı harcamaların yüzde 7’lik kısmını, konaklama sektörüne yapılan harcamalar da yüzde 5’lik kısmını oluşturdu.