Türkiye’de gelişen etlik piliç endüstrisinin gelişmesi, yeme olan talebin artması ve devlet politikalarının gelişmesi ile mısır üretimi sürekli artıyor. Üretimde 10 yılda yüzde 81 oranında artış görüldü.
Türkiye’de gelişen etlik piliç endüstrisi yem talebinin artmasına sebep oldu. Bu talebin karşılanması için de dane mısır üretimi geçtiğimiz 10 yılda yüzde 81 oranında artış göstererek 6.4 milyon tona ulaştı.
Akdeniz Bölgesi Lider Oldu
2016 yılında Adana, Şanlıurfa, Mardin, Sakarya, Manisa, Osmaniye, Mersin, Kahramanmaraş, Bursa, Konya, İzmir, Aydın gibi illerde yaklaşık olarak 6 milyon dekar arazide dane mısır ekildi. Akdeniz Bölgesi geçtiğimiz yıl 2 milyon 148 bin tonluk üretimle dane mısırın üretildiği bölge oldu. Akdeniz Bölgesi’ni 1 milyon 656 bin tonluk üretimle Ege Bölgesi ve Batı Anadolu, 1 milyon 630 bin tonluk üretimle Güneydoğu Anadolu Bölgesi takip etti.
İzmir’de Erken Hasat Avantajı
Yıllık olarak yaklaşık 200 bin ton dane mısırın üretiminin gerçekleştiği İzmir’de erken hasat avantajı ve dekar başına alınan verimin yüksek olması sebebiyle üretim en yoğun olarak Küçük Menderes Ovası’nda görülüyor. Bu bölgede bulunan mısır üretim merkezi İzmir’in Torbalı ilçesinde bundan 10 yıl öncesinde 29 bin ton mısır 30 bin dekarlık arazide üretiliyordu. Aradan geçen 10 yıllık zamanda bu bölgedeki üretim iki katına çıkarak 59 bin dekarlık araziye yükseldi. Arazi kapasitesinin yükselmesiyle üretilen mısır miktarında da artış oldu. Üretilen mısır miktarı yüzde 146 oranında artı ve 72 bin tona çıktı.
TÜRKİYEM-BİR’den Açıklama
Kısa adı TÜRKİYEM-BİR olan Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, 2003 yılından bugüne kadar Türkiye’de üretilen mısır miktarında büyük artış olduğunu, bu artışta üretimi özendiren hükümet politikalarının ve giderek büyüyen yem sektörünün etkisinin olduğunu söyledi.