Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı projesi sayesinde, Azerbaycan’ın kendi doğalgazı, Türkiye üzerinden Avrupa’nın birçok ülkesine dağıtılmaya başlanacak. Hem Türkiye hem de Azerbaycan için son derece büyük önem taşıyan bu proje, 19 kilometre uzunluğunda bir boru hattının Marmara Denizi’nden geçmesi ile tamamlanacak. Özel olarak donatılmış olan gemiler ile denizin en dip kısmına yerleştirilecek borular sayesinde doğalgazın Avrupa’ya geçişi sağlanacak. Öte yandan TANAP projesi için 2015 yılında temel atılmış, törene ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra, Azerbaycan cumhurbaşkanı ve Gürcistan cumhurbaşkanı da katılmıştı.
Doğalgaz Boru Hattının En Önemli Kısmı
Gürcistan sınırı da dahil olmak üzere, Ardahan’dan Marmara Denizi’ne kadar ulaşan bu projenin en önemli kısmına gelinmiş durumunda. 850 kilometre uzunluğunda olan ve 20 ilden geçen söz konusu boru hattı, Yunanistan sınırında bulunan Edirne’nin İpsala ilçesine kadar uzanan bir boru hattı olacak. 850 kilometrelik bu boru hattının ise en önemli ayağı 19 kilometrelik deniz geçişi kısmı. Bu kısımda özel donanımlı birçok ekipman ve gemi yer alacak. Bu kısımda yapılan çalışmalar iyi bir şekilde denetlenip, herhangi bir sorun çıkmaması adına tüm ayrıntılara dikkat edilecek.
Projenin İlk Deniz Bağlantısı
Marmara Denizi’nde geçen doğalgaz boru hattı, ilk defa deniz üzerinde geçecek. Deniz üzerinden yapılan bu geçiş, Azerbaycan’ın doğalgaz konusunda çok büyük bir avantaj elde etmesine neden olacak. 19 kilometrelik geçiş, TANAP projesi için ilk deniz bağlantısı olurken, bu bağlantının başka denizlerden de devam edip etmeyeceği tamamıyla merak konusu.