Çalışanların sürekli olarak rapor alması ve bu sebeple işten kaytarması durumlarında, işverenlerin eli kolu haliyle kilitleniyor. Rahatsızlılığı olmamasına rağmen işten kaytarmak amacıyla çalışanların almış olduğu raporlar, haliyle iş verimini ve iş kalitesini büyük ölçüde olumsuz etkiliyor. Rapor alınması durumunda, bir çalışanın o gün izinli olduğu resmileşirken, sık sık rapor alan çalışanlara karşın ise yasalarımız işverenin yanında oluyor. İş hayatına ilişkin yapılan düzenlemeler ve yönetmeliklere göre, sürekli olarak alınan raporlar veya kötü niyetli olarak alınan raporlar, tazminatsız olarak işten çıkarılma yetkisinin doğmasına neden olabiliyor. Öte yandan bu nedenle kovulan bir çalışan, işe geri dönme davası açsa bile bu davadan kesinlikle olumlu sonuç alamıyor ve haliyle işveren bu konuda haklı bulunuyor.
Sık Sık Alınan Raporlara Dikkat Etmek Gerekiyor
Bir çalışan sürekli olarak 3 veya 4 günlük raporlar ile işverenin karşısına geliyorsa, bu konuda işveren ciddi anlamda bir hak doğuyor. İşveren, sürekli olarak alınan bu raporlar neticesinde çalışanını hiçbir gerekçe göstermeden bile işten çıkarabiliyor. Tabi ki bu konuda öncelikle savunmalar, işverenin ihbarı ve daha birçok detayın hazırlanması gerekiyor.
Uzun Süreli Raporlarda Yine Aynı Kapsama Giriyor
Bir çalışan hem uzun süreli hem de sürekli olarak rapor alıyorsa, raporun bu uzunluk süresi haliyle işverenin belirli haklar talep etmesine neden oluyor. Rapor süresinin 6 hafta ve üzeri olması durumunda, işverene otomatik olarak sözleşmeyi fesih etme imkanı doğuyor. Bununla birlikte doğum izni, daha farklı bir kapsamda ele alınıyor.