Merkez Bankası, FED’in uyguladığı para politikalarında görülen normalleşmenin hızlı bir şekilde hayata geçmesinin ve jeopolitik anlamdaki risklerin, gelişen ülkelerle ilgili portföy akımlarında dalgalanmalar oluşmasına sebep olabileceğini belirtti.
PPK Toplantısı’nın Özeti Yayınlandı
Kısa adı TCMB olan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu tarafından 14 Eylül 2017 tarihinde düzenlenen toplantının özeti yayınlandı. Merkez Bankası’nın yayınladığı özette FED’in para politikalarından bahsedildi ve portföy akımlarında görülebilecek dalgalanmalara vurgu yapıldı.
TCBM, FED’in faiz artırımına gitmesi, bilanço küçültme şeklinde uyguladığı para politikalarının normalleşme sürecinde beklendiğinden çok daha hızlı bir şekilde hayata geçmesi halinde ekonomi piyasalarında görülen yüksek risk iştahının ve oynaklıktaki düşük döngünün tersine dönebildiğini bildirdi.
Portföy Akımlarında Dalgalanmalar Olabilir
Para Politikası Kurulu’nun özetinde bu şekilde bir durumun gelişmiş ülkelerde görülen menkul fiyatlarda dalgalanmalara yol açacağını, büyüme eğiliminin de zayıflayacağını, jeopolitik alanda yaşanan gelişmelerin de risk iştahının azalmasına etki edeceğini, gelişmekte olan ülkelere akan portföylerde de dalgalanmalara yaşanabileceğini bildirdi.
Gelişmeler Yakından Takip Ediliyor
Merkez Bankası, para politikasını oluştururken baz aldıkları kriterin enflasyonun ana eğiliminde görülen gelişmeler olduğunu, bu amaçla enflasyonun etkilendiği bütün gelişmelerin yakından takip edildiğini, gerek duyulduğu takdirde ek para sıkılaştırma önlemleri alacaklarını, enflasyonun seyrettiği yüksek seviyelerin ve çekirdek enflasyon göstergelerinde görülen gelişmelerin fiyatlama davranışları ile ilgili risk oluşturduğunu da açıkladı.
Ekonomi Güç Kazandı
Özette ayrıca ihracat, büyüme, işgücü gibi verilerle ilgili son zamanlarda açıklanan rakamların ekonominin toparlandığını işaret ettiğini, 2017 yılının üçüncü çeyreği ile ilgili göstergelerin de aynı iyileşmeyi işaret ettiğine dikkat çekilerek, yılın geri kalanında Kredi Garanti Fonu’nun büyümeye sağladığı etkilerin zayıflaması ve vergi teşviklerinin sona ermesi ile ekonominin daha ılımlı bir seyirde olacağının da altı çizildi.