Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Toplantısı’nda Kuzey Kore’ye sert ekonomik yaptırımlar uygulanması ile ilgili tasarı kabul edildi.
Kısa adı BMGK olan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapılan toplantıda Kuzey Kore’ye ek yaptırımların getirilmesi ile ilgili tasarı kabul edildi. Böylece Amerika ekonomik silahını kullanmış ve Kuzey Kore’yi masaya getirmek için adım atmış oldu.
15 Ülke Onayladı
BMGK tarafından, balistik füze denemelerini ve nükleer programına devam eden Kuzey Kore’ye şu ana kadarki en sert yaptırımları içeren tasarı kabul edildi. Amerika, 3 Eylül 2006 tarihinden bugüne kadar 6 nükleer deneme yapan Kuzey Kore’ye yeni ekonomik yaptırımlar uygulanmasını isteyen bir tasarı hazırlamıştı. Bu tasarı BMGK’nın toplantısında onaylandı.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na ABD tarafından sunulan yeni yaptırımlarla ilgili tasarı 15 ülkenin kabul oyunu aldı. Bu karar BMGK tarafından alınan ve 2006 yılından bu yana Kuzey Kore’ye ekonomik yaptırımları içeren 9. karar oldu.
Petrol İhracatına Sınırlama Getirilecek
BMGK’nın onayladığı tasarıya göre Kuzey Kore’nin rafine petrol ve petrol ürünleri ile ilgili yaptığı ihracata sınırlama getirilecek. Önümüzdeki ekim ayından itibaren Kuzey Kore 2017 yılının sonuna kadar 500 bin varil, 2018 yılında da 2 milyon varil ihraç edebilecek.
Tekstil İhracatı Yasaklandı
Kuzey Kore’nin kömür ihracatından sonra ikinci büyük gelir kaynağı olan tekstil ihracatı da yasaklandı. BMGK’nın daha önce aldığı kararlarla birlikte ülkenin toplam ihracatının yüzde 90’ının oluşturan tekstil, kömür, deniz ürünleri ve demir ihracatları yasaklanmış oldu.
BMGK’nın kararına göre ülke dışında çalışan Kuzey Kore vatandaşları geçerli olan çalışma izinleri süresince çalışabilecekler. Süre dolduktan sonra bu izinler yenilenmeyecek.
En Sert Yaptırımlar
Amerika’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley, tasarının kabul edilmesinden sonra bir konuşma yaparak Kuzey Kore’ye şu ana kadar olan en sert ekonomik önlemleri aldıklarını, ülkenin nükleer program durdurursa geleceğini kurtarabileceğini söyledi.