Hesaplanan verilere göre Haziran ayında işsizlik oranında tahmini olarak yüzde 0.3’lük bir artış bekleyen SPM, toplam işsizlik oranının 10.5’e yükseleceğini belirtti. Öte yandan yine tahmini verilere göre tarım dışı işsizliğin ise yüzde 0.5 artarak, yüzde 12’ye yükseleceği belirtildi.
İşsizlik Neden Artacak?
SPM araştırmacısı olarak görev yapan Pınar Kaynak, Haziran döneminde azalan ihracat verilerinin, yatırım malı ithalatı ve ara mal ithalatı ile birlikte azaldığını belirtirken, sanayi üretim endeksinin de düşüşe geçmesi nedeniyle haziran döneminde işsizlik oranlarında artış göstereceğini belirtti. İşsizlik oranlarının Mayıs’ta düşüş yaşaması, haliyle Haziran ayında da bir düşüşün olmasını beklentisini oluşturduğunu ancak, bu durumun tam tersi yönde seyredeceğini belirten Kaynak, tüm bu verilerin ekonomiye ciddi anlamda bir yavaşlatıcı etkisinin olduğunun altını çizdi. Açıklanan bu işsizlik verileri, TÜİK verilerinin tahmini değerleri iken, SPM bununla birlikte aynı dönem içerisinde istihdam oranında da yüzde 0.1’lik bir artışın olacağını ekledi.
Asıl Neden Düşüş Yaşayan Veriler
Ekonominin yavaşlatıcı etkisi nedeniyle işsizlik verilerinin artacağını belirten SPM yetkilileri, Mayıs döneminde azalışa geçen işsizlik verilerinin, birden bire ihracat, yatırım ve ara mal ithalatları verilerinden etkilenerek, yükselişe geçmesini normal karşıladıklarını dile getirdi. Bunlarla birlikte sanayi üretim endeksi ise düşüş yaşaması sebebiyle, SPM tarafından yapılan tahminlerin hemen hemen doğru olacağı gözlerden kaçmadı. Şimdi ise gözler, 15 Eylül Cuma günü açıklanacak olan TÜİK verilerine çevrildi.