Gümrük vergisi konusunda her türlü sektöre yüksek vergi uygulamasına giden Dubai, altın piyasasına da el attı ve yüzde 5’lik bir vergi getirdi. Bu verginin getirilmesinin ardından birçok Körfez ülkesi, mücevher dağıtımı ve üretimi konusunda gözlerini Türkiye’ye çevirdi. 2016 yılı Ağustos ayı ile 2017 Ağustos ayı arasında, mücevher ihracatında yüzde 40’lık bir artış görüldü. Bu artışın etkili olmasında ki en büyük pay sahibi ülkelerden biri de Birleşik Arap Emirlikleri oldu.
“Bu Oranlar Yeterli Değil”
MİB Başkanı Ayhan Güner, yapmış olduğu açıklamada, son dönemlerde mücevher ihracatı konusunda Türkiye’ye olan talebin artış gösterdiğini ancak, bu oranların henüz yeterli seviyede olmadığını dile getirdi. Güner, hedeflerinin Türkiye’yi altın üretimi ve dağıtımı konusunda adeta bir üs haline getirmek olduğunu açıkladı. Öte yandan Güner, bu üssün tanıtılması adına çalışmaların başlatıldığını dile getirdi.
Altın Üretimi ve Dağıtımında Türkiye Büyük Bir Pay Sahibi Olacak
Türkiye’nin mücevher üretimi ve dağıtımı konusunda önemli bir ülke olması yolunda gerekli olan tüm çalışmaların yapıldığını belirten Ayhan Güner, bu konuda öncelikli olarak turizm şirketleri ile çalıştıklarını aktardı. Öte yandan elmas pazarının da yüzde 10’luk dilimine göz koyduklarını belirten Güner, elmas işlemlerinde engelli vatandaşlara yüzde 50 seviyelerinde iş olanağı sağlamak için gerekli olan çalışmaların başlatıldığını aktardı.