JP Morgan, Türkiye hakkında yorum yaparak cari açıkta iyileşme ihtimalinin görünmediğini söyleyerek, 12 ayı kapsayan cari işlemler açığının GSYH’nin yüzde 4’lük kısmını oluşturduğunu da belirtti.
Yapısal Reformlar Gerekli
JP Morgan fiyatlarda iyileşme gösteren rekabetçiliğin, düşük emtia ve petrol fiyatlarının etkisiyle Türkiye’nin son yıllarda dış dengelerinin önemli ölçüde iyileştiğini, cari işlemler açığının geçtiğimiz 7 yılda GSYH olarak bilinen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya oranlandığında yüzde 9’dan yüzde 4’e gerilediğini söyleyerek, daha fazla iyileşme kaydedilmesi için yapısal reformların gerekliliğine değindi.
Altın İthalatının Etkisi
Geçtiğimiz 7 yılda iyileşme gösteren cari işlemlerdeki açığın büyük kısmının son 3 yılda olduğunu, son 1 yılda açıkta yeniden genişleme görüldüğünü de bildiren JP Morgan, bu artışa altın ithalatında görülen artış sebebiyle gerçekleştiğini de söyledi.
Aynı zamanda son 1 yıldaki cari işlem açığının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 4’ünü oluşturduğunu, ancak bu düzeyin altına düşmenin ve bunun kalıcı olmasının mümkün görünmediğini de belirten JP Morgan, brent petrolün varil fiyatını 2017 yılı için 51.9 dolar, 2018 yılı için 47 dolar olarak tahmin ettiğini bildirdi.
Türkiye Ekonomisi Tahminleri
Banka, Türk ekonomisi ile ilgili yaptığı tahminleri de açıkladı. Türkiye’de ekonominin 2017 yılı genelinde yüzde 4.6 oranında, 2018 yılı genelinde de yüzde 3.1 oranında büyüme kaydedeceğini tahmin ettiklerini, ülkenin cari işlemlerdeki açığının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya oranının 2017 yılı için yüzde 4.3, 2018 yılın için de yüzde 4.1 olarak gerçekleşmesini beklediklerini belirtti.
JP Morgan tarafından yayınlanan raporda Türkiye’nin yurtdışı finansman ihtiyaçlarını karşılama konusunda sorun yaşadığı ve şu an gerçekleşen ülkeye sermaye girişlerinin de kısa vadeli olduğu tahminlerine de yer verildi.