Maliye Bakanlığı, tarafından e – ticaret ile ilgili her çeşit bilgi bundan böyle online olarak toplanacak. İnternet üzerinden ticaret yapan firma sahipleri artık yayınladıkları ilanlar, sattıkları firmaları tüketiciye ulaştıran firmalar, alıcı ve satıcı bilgileri gibi her türlü bilgiyi Maliye Bakanlığı’na bildirmek zorunda olacaklar.
Maliye Bakanlığı Takibe Hazırlanıyor
İnternet ortamında özellikle araç ve konut alımı ve satımına dair faaliyetlere aracılık eden şirketler Maliye Bakanlığı tarafından takibe alınıyor. Bakanlık tarafından şu anda taslak halinde bekletilen karar 22 Eylül 2017 tarihine kadar ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerine açık olacak. Taslakta yer alan şekliyle bundan böyle Maliye Bakanlığı, elektronik ticaret hakkındaki her çeşit bilgiyi online bir şekilde toplayacak. İnternette gerçek ve tüzel kişilerin gayrimenkulleri ve motorlu araç satanlar ya da kiralayanlar bu sitelerdeki ilanlarla ilgili bilgileri 1 Ocak 2018 tarihinden başlamak suretiyle aylık periyotlar şeklinde Bakanlığa yollayacaklar.
Maliye Bakanlığı’na yollanacak olan bu bilgiler ilanın kim tarafından yayınlandığını, ilanın arsa, konut, motorlu araç gayrimenkul cinslerinden hangisi olduğu, fiyatı ve kaç metrekare olduğu ile ilgili detayları içerecek.
Bildirilmeyen İlana Ceza Uygulanacak
Alınan bu kararı yerine getirmeyenler için ilan başına 350 lira ile 1.400 lira arasında olmak üzere özel usulsüzlük cezası uygulanacak. İnternet yoluyla satılan ürünleri taşıma işini üstlenen kargo firmaları da alıcı ve satıcıya dair gerekli bilgileri Maliye Bakanlığı’na yollamakla yükümlü olacaklar. Bankalar ve ödeme hizmeti sağlayan firmalar da bu zorunluluğa tabi olacaklar.
E – Fatura Uygulamasına Geçilecek
İnternette gerçekleşen alım satımlarla ilgili aracılık hizmeti verenler ile internette reklam yaparak ilanların yayılmasını sağlayanların 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren e-arşiv ve e-fatura uygulamasına geçecekler. E-fatura ve e-arşiv uygulamasının zorunluluk kapsamı genişletilecek. Brüt satışlarının toplam tutarı 1 milyon lira ile 5 milyon lira arasında olanlar istedikleri takdirde e-fatura düzenleyebilecek, fakat e-arşiv tutmak durumunda olacaklar. Brüt satışı toplamı 5 milyon liradan fazla olanlar için e-fatura ve e-arşiv zorunlu hale getirilecek.