Bankalar, bir yıl ve daha uzun vadedeki mevduatlara yüksek oranlarda faiz vermeye başladı. Piyasalarda artan Türk Lirası ihtiyacı faiz oranlarının yüzde 14.75 gibi rakamlara yükselmesine sebep oldu. Bankalar vade sürelerini de 3 yıla kadar uzattı. Ekonomi analistleri ise bankaların portföylerinin yüzde 20 – 30 gibi bir bölümünün mevduat müşterinden oluşması gerektiğini söylüyorlar.
Bankalardan Uzun Vadeye Yüksek Faiz
Türk Lirası’nı mevduatta değerlendirmek isteyenlere yüksek faiz oranları ve uzun vade seçeneği sunan bankaların bunu yapmasının sebebi piyasalarda oluşan TL ihtiyacı olarak görülüyor. Şimdiye kadar genellikle 1 aya kadar olan vadeli mevduat hesaplarına yüksek faiz veren bankalar son dönemlerde 1 yıla kadar olan vadelere de yüksek faiz oranları sunmaya başlamıştı. Şimdi ise 1 yıl ve daha fazla vadeli mevduatlara da yüksek faiz oranlarını uygulamaya aldılar.
Bankaların Mevduat Hesabı Seçenekleri
Bankacılık sektöründe neredeyse tüm bankaların 1 ay – 12 ay arasındaki vadeye uyguladıkları faiz oranlarının eşit hale gelmiş durumda olduğu dikkat çekiyor. ING Bank hesaptan para çekme ve yatırma işlemlerinde vadenin bozulmamasına imkan veren Turuncu Hesap, 1 gün ile 12 arasındaki tüm vadelere aynı faiz oranını uygulayan Odeabank Oksijen Hesap ile dikkat çekiyor. ING Bank’ın Turuncu Hesap müşterilerine uygulanan faiz oranı yüzde 13.50 olarak bilinirken, Odeabank da Oksijen Hesap’ta yüzde 14.50 oranında faiz imkanı sağlıyor.
Şekerbank Sözünde Duran Hesap ve QNB Finansbank’ın Çekici Hesap, Burgan Bank’ın Dinamik Mevduat ve Fibabanka’nın Kiraz Hesap uygulamaları ile 12 aya kadar vadesi olan mevduat sahibi müşterilerine aynı faiz oranlarını uyguluyor. Bankaların bu tarz mevduat hesapların görünüşte farklı gibi dursa da, genel anlamda müşterinin faiz kaybı yaşamaması için hayata geçirildiği göze çarpıyor.