Katar Bankaları bulundukları bölgedeki sorunlar neticesinde Arap müşterilerin çok fazla mevduat çekmelerinden dolayı Asya ve Avrupa’da finansman arayışına girdi.
Katar hükümeti bankaların bu konudaki sorunlarına cevap vermek adına bu süreçte bankalara yüklü miktarda para girişi sağladı. Ancak ekonomi analistleri ileriki aylarda daha fazla para çıkışı olacağını söylediği için bankalar daha fazla özel finansman arayışı içine girdi. Hükümetin bankalara para girişi sağlaması da ileriki aylar için önlem alınmazsa yeterli olamayacaktı.
Bu haberlerin ardından ise Ortadoğu’nun en büyük bankalarından biri olan QNB’nin Asya piyasalarında özel plasman yapmayı düşündüğünü açıkladı.
QNB adına konuşan bir yetkili Formozatahvil ihracı için, o bölgede bulunan birkaç tane uluslararası banka ile görüşmeler yapıldığını söyledi. Ancak yapılan görüşmeler neticesinde ihracın ne zaman gerçekleşeceği ve hangi danışman ile çalışılacağın belirlenmediğini açıkladı.
Katar’ın en büyük bankası olan Qatar İslamic Bank, Japon yeni ve Avustralya doları baz alınarak yapılan anlaşmalar neticesinde finansman sağladı. Qatar İslamic Bank gibi Asya ve Avrupa’da benzer çalışmalar yaptığını ve finansman arayışı içinde olduğunu açıkladı.
Katar Bankaları Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn’in geçtiğimiz haziran ayında da başlattıkları hem diplomatik hem de ticari boykot karşısında maddi olarak oldukça zor duruma düştü ve finansman bulma çabası içine girdiler. Bu yüzden de Ortadoğu yerine kendilerine Asya ve Avrupa’da finansman aramaya başladılar. İçinde bulundukları durumu daha rahat atlatmak ve ileriki aylar için kendilerine para girişi sağlamak için bu adımı attılar.
Katar’da yaşanan kriz nedeniyle yabancı banka müşterileri mevduatlarından 7.5 milyar dolar çekti. Aynı zamanda yabancı interbank mevduat ve kredileri kısmında ise 15 milyar dolar çıktı. Bu da ülke bankaları için büyük bir kayıp demekti.
Katar Merkez Bankası’nın verilerine bakılacak olursa bankalardan yapılan çıkışların büyük bir kısmı Katar’a ambargo uygulayan Arap ülkeleri tarafından gerçekleşti. Katar Merkez Bankası geçtiğimiz haziran – temmuz aylarında yerel bankalara 18 milyar dolar civarında para girişi sağlamıştı.