Türk bankaları yurtdışındaki temsilcilikleri ve şubeleri; yabancı ortakları aracılığıyla müşterilerinin dünyaya açılmasını sağlıyor.
Türkiye’de faaliyette olan bankalar yurtdışındaki yabancı ortaklarının ağlarından faydalanarak müşterilerine dünyanın kapılarını açıyor. Bu bankalar yurtdışında bulunan temsilcilikleri ve şubeleri aracılığıyla Türk firmalarını ya da Türk vatandaşlarını dünya geneline 5 kıtada ve 100’den fazla ülkede sunulan bankacılık ürün ve hizmetlerine ulaştırıyor.
Türk bankacılık sektörünün gelime kaydettiği son yıllarda bankalar tarafından müşterilerine sunulan bu imkan sayesinde Türkiye’deki firmalar ya da kişiler için ihracatın yolu da açılmış oluyor. Bu imkanlardan faydalanmak için yapılması gereken bu hizmetin alınmak istendiği ülkedeki Türk bankalarından birinde hesap açtırmak.
Kısa adı TBB olan Türkiye Bankalar Birliği’nin açıkladığı verilere göre şu an itibariyle 11 Türk bankasının dünya genelinde toplam 75 şubesi var. Ayrıca 4 Türk bankasının da yurtdışında 9 tane temsilciliği bulunuyor. Ancak bankaların hizmet alanları sadece bu ülkelerden ibaret değil. Dünyanın her yerinde faaliyet gösteren Türk bankalarının muhabir adı verilen yani bir ülkenin bankasıyla işbirliği içinde olan faaliyetleri de bulunuyor.
Türkiye’de faaliyet gösteren Yapı ve Kredi Bankası, Denizbank gibi pek çok banka, dünya genelinde finans devi olarak bilinen kuruluşlarla ortaklık ya da ana ortalık konumunda bulunuyor. Böylece bu bankalar ortaklık ilişkisi içinde bulundukları bu yurtdışı bankalarının networkleri aracılığıyla kendi müşterilerine dünyanın kapılarını açarak pek çok imkandan faydalanmasını da sağlıyor. Yani o bankanın dünya genelindeki ağlarını Türkiye’de kendi şubeleri gibi kullanabiliyorlar.
Bu bankaların müşterisi olan Türk firmalar ya da kişiler de yurtdışında iken ithalat, ihracat, yatırım gibi birçok faaliyette bulunabiliyor.