Uluslararası Para Fonu’nun yaptığı uyarıdan sonra Çin’e bir uyarı da Almanya’nın büyük bankalarından olan Deutsche Bank’tan geldi.
Almanya’nın ve dünyanın dev bankalarından olan Deutsche Bank bir rapor yayınlayarak Çin’i uyardı. Bankanın Çin ile ilgili raporunda ülkenin büyük borçları olmasına rağmen halen borçlanmayı sürdürdüğü, bir tüketici çılgınlığı döneminden geçtiği, Çin’de açıklanan hane halkı başına düşen borcun da son aylarda hızlı bir şekilde artış gösterdiği, genel olarak görülen borçların hızlı olarak artması durumunun devletin yüksek kurumsal borçlanmayı azaltmaya çalışması sonucunda ortaya çıktığı, kurumsal borçlanmaların Çin’de son 10 yılda yüzde 65 düzeyinden yüzde 45’e indiği, tüketici kredilerindeki durumun ise 2016 yılına göre yüzde 35 artış göstermesi şeklinde olduğu, 2017 sonunda bu rakamın yüzde 40 oranına yükselmesinin beklendiği gibi bilgilere yer verildi.
Alman bankaları arasında bulunan Deutsche Bank’ın Çin ekonomisi hakkında yayınladığı raporda yer alan göz alıcı ayrıntılardan biri Çin’deki toplan borçların yüzde 80 gibi bir oranının kredi kartı borçları olduğu ile ilgili bilgi oldu. Çin bankalarına bu şekilde büyük bir tüketici borçlanmasının ilk kez yaşandığı, Çin’deki genel duruma bakıldığında hane halkı büyümesinin yıllık olarak yüzde 24 oranında artış gösterdiğinin de altı çizildi.
Dünyadaki bilinen ikinci büyük ekonomi olan Çin’in hızla büyüyen borçlanmasının barındırdığı riskler ile ilgili Deutsche Bank’tan önce Uluslararası Para Fonu da ülkeyi uyarmış, 29 trilyona ulaşan borçlar ile ilgili IMF olarak kaygılı olduklarını belirtmişlerdi. IMF tarafından yapılan uyarıda Çin’in orta vadeli büyüme hedeflerinin uzun vadeye yaymaları gerektiği, aksi halde büyüme yerine büyük bir gerilemenin yaşanacağı söylenmişti.