Sağlık konusu içerisinde en az bilinen hastalıklar arasında yer alan Japon hastalığı tamamen kadınları ilgilendiriyor. Erkeklerde ilgili hastalığın görülmesi oldukça az. Erkeklerde ilgili hastalık tamamen %10 konumda iken kadınlarda ise %90 olarak söyleniyor. Bağışıklık sistemlerinin bozulmasında ki en büyük etki olarak biliniyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, halk arasında “Japon hastalığı” olarak bilinen ve genellikle Asya ülkelerinde görülen “takayasu arteriti”nin özellikle 40 yaş altındaki kadınlar için risk oluşturduğunu belirtti.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN ANORMAL ÇALIŞMASI SONUCU OLUŞUYOR
Sayarlıoğlu, takayasu arteriti hastalığının, genetik ve çevresel bazı etkilerin varlığında, bağışıklık sisteminin anormal çalışması sonucu ortaya çıktığını söyledi.
ANA DAMARLARDA İLTİHAPLANMA GÖRÜLÜYOR
Bunun romatizmal bir hastalık olduğunu, romatoloji uzmanlarınca teşhis ve tedavi edildiğini anlatan Sayarlıoğlu, hastalığın, aort ve ana dallarında damar duvarında iltihaplanma görülmesiyle ortaya çıktığını kaydetti.