IMF tarafından Türkiye için önemli bir Mali Şeffaflık Değerlendirme Raporu sunuldu. Söz konusu raporda yer alan bilgilerde, Türkiye’nin geçtiğimiz 15 yılda, mali şeffaflık uygulamalarında önemli bir noktaya gelmiş olduğu belirtildi.
Uluslararası Para Fonu IMF tarafından Türkiye için sunulmuş olan Mali Şeffaflık Değerlendirmesi Raporu’nda, Türkiye’nin söz konusu olan mali şeffaflıkta geçtiğimiz 15 yılda önemli ölçüde yol kat ettiği belirtildi.
Uluslararası Para Fonu tarafından hazırlanmış olan bu raporda, Türkiye’nin mali konudaki öngörüleri ve bütçeleri daha çok birlik ve beraberlik taşıyan, çalışma ve geleceğe odaklı bir duruma gelmiş olduğu, 2000’de bütçenin, hükümetin ana masraflarının yalnızca 3’te 1’ini dâhil ettiğini ve Gayrı Safi Yurtiçi Hasılasının ise yüzde 3 civarına isabet eden 13 ek bütçe fonunun haricinde kaldığı belirtildi. Ayrıca yalnızca ekonomik gelişmelere yönelik bir miktar bilgi sağlandığı ve bütçe yılına odaklanılmış olduğu, Türk hükümetinin mali ve sektörler arası belirlemiş oldukları hedeflerine yönelik net bir açıklama yapılmadığı da belirtildi. Günümüzde ise, yasalar kapsamında hükümetin en önemli harcamalarının nereyse yüzde 90’ının dâhil edileceği şekilde bütçe hesaplamalarının gerçekleştirildiği de raporda yer aldı.
Yine söz konusu olan bu raporda, Türkiye’nin bir takım büyük reformlar gerçekleştirerek, Uluslar arası Para Fonu tarafından hazırlanmış olan Yeni Mali Şeffaflık Düzenlemesi’ndeki 36 farklı kriterde büyük ölçüde yol kat ettiğine vurgu yapıldı. Bu 36 kriterin 10’unda ‘ana düzeyde’, 16’sında ‘iyi düzeyde’, 6’sında ise ileri ‘düzeyde ilerleme’ yapılmış olduğu da ifade edildi.