Geçtiğimiz yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kontrolünden geçen 121 adet hurda gemilerden yaklaşık olarak 604 bin ton ağırlığında geri dönüşüm elde edildi. Bu gemilerden dönüştürülen çelik ise ekonomiye 1 milyar lira civarında katkı sağladı.
Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından edinilen bilgilere göre, ekonomik ömrünü tamamlamasının ardından seferden çekilmiş olan gemiler, yüzde 98 oranında çelikten meydana geliyor. Söz konusu olan bu gemilerin geri dönüşüm işlemlerinden sonra elde edilen hurda parçaları ise çeliğin ham maddesi olmak üzere demir – çelik fabrikaları için hazırlanıyor.
Dünya üzerinde 5’i AB üyesi ülke olmak üzere toplamda 16 ülkede bu nedenle hurda olan gemilerin geri dönüşümü yapılıyor.
Türkiye’de hurda gemilerin geri dönüşüm işlemleri ise yalnızca Aliağa Gemi Söküm Bölgesi’nde gerçekleştiriliyor. Bu bölgede hurda gemilerin geri dönüşümü, bu konuda lisans sahibi olan 22 adet firma tarafından sağlanıyor.
Ekonomiye katkısı olduğu kadar çevresel açıdan da bir önemi olan bu hurda gemilerin 121 adedinin dönüşümü, geçtiğimiz yıl sağlandı. Toplamda 604 bin ton civarında bir ağırlığa ulaşan bu gemiler, ekonomiye yaklaşık olarak 1 milyar lira katkı sağladı.
2017 Yılında Hurda Gemilerden Ekonomi İçin 81 Milyon Dolar Katkı
Gemi geri dönüşüm sektörünün bu kapsamda, 2017 yılının ilk 5 ayı içerisinde ekonomi için sağlamış olduğu katkı 81 milyon dolara ulaştı. Bakanlık yetkililerin konu üzerine yapmış oldukları açıklamada, bu rakamın yıl sonuna kadar 2 katına ulaşacağı kaydedildi.