Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türkiye’de hizmet veren bankalar için döviz swaplı mevduat konusunda uyarı gerçekleştirdi. İşte o uyarıya dair tüm detaylar!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, döviz swaplı mevduat ile alakalı tüm bankalara uyarıda bulundu. 5 ila 6 temmuz tarihlerinde, bazı banka yetkilileri ile Ankara’da gerçekleştirilen görüşme esnasında bankaların gerçekleştirdiği döviz swaplı mevduatlar konusunda rahatsız olduklarını dile getirdikleri belirtildi.
2 banka kaynağı tarafından Bloomberg’e aktarılan bilgiye göre ortaya çıkan bu uyarı sonrasında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın, döviz swaplı mevduat işlemlerinden rahatsız olduklarını iletirken aynı zamanda bu işlemler için de artık son verilmesi yönünde bir isteklerinin olduğunu aktardıklarını belirti. Aynı zamanda bu kaynaklar, bahsi geçen bu işlemler sebebiyle; Döviz Tevdiat Hesapları’nın Türk Lirası mevduat hesaplarına oranla daha yüksek olduğunu, bu sebepten Türk Lirası mevduat hesaplarının daha düşük bir görünüme sahip olduğunu belirtti.
5 Temmuz tarihi itibariyle Akbank, döviz swaplı mevduat hesaplarına son verdi. Akbank cephesinden bilgi veren kaynak ise, bu ürünün sonlandırılma sebebinin Türk Lirası mevduatına olan ilginin artması ve aynı zamanda arbitraj imkanında ortaya çıkan azalma olarak sebep gösterdi.
Döviz Swaplı Mevduat Nedir?
Bankacılık işlemleri ile yakından ilgilenen ve yatırımlarını bankalar vasıtası ile gerçekleştiren vatandaşların oldukça yakın bir olduğu döviz swaplı mevduat terimi, Türk Lirası mevduat hesaplarına göre daha yüksek faizler ile getiri sağlamak isteyen yatırımcılar için bankalar tarafından oluşturulmuş finansal bir üründür.