1934 yılında Türkiye’ye giriş yapan İngiltere merkezli banka devi Royal Bank of Scotland (RBS), Türkiye’de yer alan şirketi için tasfiye kararı aldı. Türkiye’ye gelen ilk yabancı yatırımcılar arasında yer alan RBS, Türkiye’ye veda ediyor.
Yüzde 75 oranındaki hissesi İngiltere devletine ait olan Royal Bank of Scotland 1934 yılının Ocak ayında İstanbul Ticaret Odası’na kaydını yaptırmıştı. Her ne kadar Türkiye içerisinde gerçekleştirdikleri faaliyetler daha eskiye dayanıyor olsa da, İstanbul Ticaret Odası‘na yaptırdıkları kayıt tarihi baz alındığında dahi 84 yıllık bir geçmişi gözler önüne seriyor.
22 Mayıs Günü Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu‘ndan alınan izin doğrultusunda tasfiye kararı alan bankanın 108 milyon Türk Lirası tutarında sermayesi bulunuyordu. Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan tasfiye kararında 2015 yılının Şubat ayında The Royal Bank of Scotland PLC tarafından alınan uluslararası bankacılık ağında yer alan ülkelerden çıkış kararının uygulamaya konuluğu belirtild.
Türkiye sınırlarında 1727 yılında kurulan Royal Bank of Scotland, 1934 yılında İstanbul Ticaret Odası’na kaydını yaptırmış durumda. 83 yıllık Türkiye mazisinde 108 milyon Türk Lirası sermaye ile hizmet veren bankanın hisselerinin yüzde 73’lük kısmı İngiltere Devleti’ne bağlı olan United Kingdom Financial Investmenrs’e bağlı durumda.
Son 9 yıldır zarar ile kapatma gösteren banka, 2013 yılında 9 milyar Sterlin tutarında, 2014 yılında 3,4 milyar Sterlin tutarında, 2016 yılında 2 milyar Sterlin tutarında ve 2016 yıında 7 milyar Sterlin tutarında zarar açıklamasında bulunmuştu.
RBS, önümüzdeki süreçte Türkiye’ye ek olarak birçok ülkeden de çıkış yapmayı planlıyor.