Kredi, vatandaşlara belirli bir süreliğine olmak koşulu ile verilen, süre geçtiğinde vatandaşlardan belirli bir oranı kadar fazlası ile alınan ya da sağlanan satın alma gücünün devredilmesi olarak tanımlanır. İhtiyaç kredisi ise gerçek kişilere kullanmak için verilen bir kredi türüdür. Vatandaşlar herhangi bir teminat göstermeden, gelir durumları ve öncesinde ilgili ya da başka bankayla olan ilişkileri doğrultusunda incelemeler sonucunda temin edebilir. Kanun kapsamında uzun vade süresi 48 olarak belirlenmiştir. Vatandaşlardan herhangi bir teminat talep edilmediği için bankaların riskleri çok yüksektir. Bu nedenden dolayı ihtiyaç kredisi faiz oranları diğer kredi çeşitlerine göre genellikle bir tık daha fazla olmaktadır.
En Fazla Ne Kadar Kredi Çekebilirim?
İhtiyaç kredisinden yararlanmak bilinmesi gereken bazı önemli hususlar söz konusudur. Bunlar biri, bankaların büyük bir kısmından bireylerin aylık gelirlerden 12 ile 15 katı arasında bir üst limit kadar kredi imkanından yararlanılması mümkündür. Ancak bireylerin ek gelirleri varsa ve söz konusu ek belgeleri teminat olarak gösterebilirse belirlenen ihtiyaç kredisi miktarından biraz daha fazla finansman temin etmek mümkün hale gelebilmektedir.
İhtiyaç Kredisi Ödeme Planları Nasıl Oluşturulur?
Diğer bir önemli husus ise bireylerin aylık kredi ödemeleri aylık gelirlerinin yarısından fazla olamaz. Eğer ödediğiniz başka krediler varsa bu miktarlar o anki aylık gelir durumunuzdan düşürülür ve geriye kalan miktarın yarısı kadar aylık kredi ödeme planı çıkartılır. Eğer aylık geliriniz kredi ödemesi için yeterli gelmiyorsa, ilgili banka ya kredi tutarını düşürmeyi seçerler ya da vade uzatma seçeneğini tercih ederler.
Hangi Durumlarda Kefil Gereklidir?
Banka bazı durumlarda da müşterilerinden kefil talep edebilmektedir. Bu 2 türlü oluşur. Birincisi; eğer önceki dönemlerinizde herhangi bir bankadan kredi alma talebinde bulunmadıysanız banka sizden kefil talep edebilir. İkinci durum ise öncesinde herhangi bir ya da ilgili bankadan kredi aldınız ancak ödemelerde bir takım problem yaşadınız. Böyle durumlarda çoğu banka müşterilerinden kefil talep edebiliyor.
Bazı bankalar ihtiyaç kredisi kapsamında müşterilerine hayat sigortası ya da ferdi kaza sigortası ve benzeri gibi sigorta türlerini zorunlu tutmaktadır. Eğer sigorta yaptırmak istemiyorsanız öncesinde bankaların kendi internet sitesinden ya da kredi almak istediğiniz bankada ilgili çalışanlardan bilgi almanız yararlı olacaktır.
Bayram, tatil ve benzeri gibi durumlar için bankalar bazen çeşitli kampanyalar düzenleyebiliyorlar. Bunun gibi kredi kampanyalarını takip etmeniz ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda almak istediğinizde çeşitli indirimlerden yararlanmanız mümkün.
İhtiyaç kredileri genellikle düşük miktarlı ve kısa vadeli finansman türleridir. İhtiyaç kredisi bankalar için riskli olduğundan dolayı ihtiyaç kredisi faiz oranları ve masrafları genellikle yüksek olmaktadır. Eğer uzun vadeli ödeme planı oluşturmak ya da yüksek tutarlarda kredi imkanından yararlanmak istiyorsanız ihtiyaç kredisini sizin için önermemiz pek mümkün değildir.