Taşınır rehin sözleşmesi konusunda açıklama yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, sicil birimlerine rehin sözleşmeleri hakkında 2 bin 582 adet başvuru yapıldığını, tescil edilen 2 bin 506 rehin sözleşmesi karşılığında ise yaklaşık olarak 20 liralık finansman sağlandığını söyledi. Çiftçi, tacir, esnaf, üretici örgütü ve meslek erbabının finansmana erişimini daha kolay hale getirmek, rekabet güçlerini artırmak amacı ile uygulanmaya başlanan Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girmişti. Sistemin yürürlüğe girmesinden itibaren yoğun talep gördüğünü belirten Tüfenkci, rehin işlemlerinin Taşınır Rehin Sicil Sistemi (TARES) üzerinden gerçekleştirildiğini, kısa süre içerisinde yapılan başvuruların sonuçlandırıldığını söyledi.
Esnaf İlk Sırada
Taşınır rehni karşılığında finansman kullanılmasında en fazla esnafların yer aldığını belirten Tüfenkci, kısa süre içerisinde tescil edilen 2 bin 506 rehin sözleşmesi yapıldığını ticari aktörlere ilk 4 aylık zaman diliminde 5,5 milyar lira, 123 milyon avro ve 3,5 milyar dolar olmak üzere toplamda 20 milyar liralık finansman sağlandığını söyledi. Rakamın önümüzdeki süreçte her geçen gün artacağını düşündüklerini söyleyen Tüfenkci, rehne konu edilen varlık ürünlerinde makine ve teçhizat grubunun ilk sırada olduğunu söyledi.
Hammadde Teminat Sayılabilecek
Yürürlüğe giren kanun sayesinde ticarette birçok değerin rehne konu olabildiğini belirten Tüfenkci, hammaddesi olan esnafın işleyip satacak gayrimenkulü olmadığı için kredi istediğinde teminat alınamadığını, ancak bu sistem sayesinde ham maddelerin teminat olarak gösterilebileceğini, bunun da üretici açısından çok büyük kolaylık sağlayacağını söyledi.