Fındık üreticileri için bu sezon oldukça zorlu geçti. Rekolte düşüklüğü ve fiyat problemi ile karşılaşan fındık üreticileri, tüm bunların yanı sıra birde külleme problemi ile savaşmak zorunda kalmıştı. Fındık fiyatlarındaki oynaklık yüzünden zor zamanlar geçiren ve fındık satışı yapamayan fındık üreticileri, son dönemlerde devlet tarafından yapılan alan bazlı gelir desteği ile yeni sezona hazırlık için bir nebze rahat nefes almıştı. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde pek çok vatandaşın geçim kaynağı olan fındık bu yıl üreticinin yüzünü direkt güldürmese de devlet destekleri sayesinde üreticiler yeni sezona hazırlık yaptılar. Fındık üreticisinin yüzünü güldürmek için her zaman desteklemeye hazır olduklarını belirten yetkililer son olarak TMO kanalı ile fındık alımı yapılması ile üreticiye destek çıktı. TMO kanalı ile fındığın kalitesine göre alım yapan yetkililer, üreticinin elindeki fındık stokunun azalmasını ve fındığın değerinden satın alınmasını sağlamış oldu.
375 Bin Ton Satıldı
Ordu Ticaret Borsası (OTB) tarafından açıklanan müstahsilden tacire satış rakamları fındık üretimi yapılan 15 ildeki ticaret borsaları verilerini kapsıyor. 2016 – 2017 sezonunun 8. Ayında olan fındık üreticileri bu süreç içerisinde piyasaya yaklaşık olarak 375 bin 559 ton kabuklu fındık sundu.
Sakarya Birinci Sırada
OTB verilerine göre fındık üreticisinden tüccara en çok satış yapılan il Sakarya olarak görülüyor. Fındık üretimi ve ticareti konusunda başarılı çalışmalar yürütmeye devam eden Sakaryalı fındık üreticileri piyasaya toplamda 101 bin 36 ton kabuklu fındık sundu. Sıralama da ikinci sırayı 78 bin 108 ton ile Ordu, üçüncü sırayı ise 51 bin 986 ton ile Düzce alıyor.