Türkiye’de AVM kültürünün her geçen gün arttığını insanların vakit geçirmek için bu mekanları tercih ettiklerini, AVM’lerin çok cazip konumda olduğunu belirten Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, AVM’lere olan ilginin 2002 yılında başladığını 2005 yılından itibaren ise hızlanan ve giderek ivme kazanan bir alan olduğunu söyledi. Son yıllarda AVM konusunda çok büyük yatırımların olmadığı ancak geçmişten günümüze devam eden yatırım süreçlerinin sonuna gelindiğini belirten Torun, yeni açılan ya da açılması planlanan 3 – 5 adet AVM olduğunu ancak bu mekânlara yatırımlarım bundan 4 – 5 sene önce başladığını söyledi. AVM’lerin büyükşehirlerde belirli bir doygunluğa ulaştığını şimdilerde arsa alıp sıfırdan AVM yapmayı planlayan pek kişinin olmadığını belirten Torun, Anadolu’nun bazı şehirlerinin bu konuda daha yüksek potansiyele sahip olduğunu bazı şehirlerde hiç AVM olmadığını söyledi.
AVM’ler Turizme Hizmet Ediyor
Özellikle büyükşehirlerde AVM’lerin turizm ile iç içe olduğunu belirten Torun, dünyada da durumun böyle olduğunu özellikle Dubai’nin perakende alışveriş şehri konumunda olduğunu, alışveriş talebi ile gidenlerin turizme katkı yaptığını söyledi. AVM’lerin hakkının verilmediğini aslında bacasız sanayi konumunda olduğunu, istihdama ve ekonomiye büyük katkı sağladığını belirten Turan, AVM’lerin hem yapım aşamasında hem de işleyiş döneminde istihdama katkısının yadsınamayacağını söyledi.
Döviz Getiriyor
Yabancı turistlerin AVM’lere karşı ayrı bir ilgisinin olduğunu belirten Turan, turistlerin en çok döviz harcadığı alanlardan birinin AVM’ler olduğunu, perakende sektörünün lokomotifi konumunda olan AVM’lerin bu özelliğinin farkına varılması gerektiğini söyledi.