Baharın gelmesi ile nadasa bırakılan tarlaları ekime hazır hale getirmek için çalışmalarını haftalar önceden başlatan Şanlıurfalı çiftçiler beyaz altın olarak nitelendirdikleri pamuk üretim için tarlalara ekim yapmaya başladılar. Türkiye’nin pamuk ihtiyacının yarısına yakınının karşılayan Şanlıurfa’da pamuk ekim alanları her geçen yıl artış gösteriyor. Stratejik bir bitki olması sebebi ile talep artışı görülen bitkinin lifi tekstilde, çiğidi yağ sanayisinde, küspesi ise hayvancılık sektöründe kullanılıyor. Ürünün her aşamasının değerlendiriliyor olması üretim konusunda çiftçileri destekliyor. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) sayesinde artan sulama imkanları sayesinde daha yeşil bir çehreye sahip olan Harran Ovası’nda bu sezonun pamuk ekimleri başladı. Kentteki gübre ve tohum bayilerinden randevu ile satın aldıkları ürünleri toprak ile buluşturan çiftçiler sezonun bereketli geçip kar elde etmek için çaba sarf ediyorlar.
Üretimin Neredeyse Yarısı
Sulama alanlarının artmış olmasının pamuk üretimi üzerinde çok etkili olduğunu belirten Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, 2016 yılında Türkiye’de gerçekleştirilen pamuk üretiminin yüzde 43’ünün Şanlıurfa’da gerçekleştirildiğini, geçtiğimiz yıl kilogram fiyatının 2 liradan yüksek olması ve 75 kuruş da destek verilmesinin pamuk üreticisi için çok önemli olduğunu, üretici açısından verimli bir yıl geçtiğini söyledi.
Pamuk Ekimi Çok Yoğun
Geçtiğimiz yıl pamuk ekiminden güzel kazanç sağlayan çiftçilerin bu yıl üretimi artırmak için çaba sarf ettiğini belirten Çullu, bu yıl bölgedeki büyük çoğunluğun pamuk ektiğini bu sezonunda üreticiye kazanç sağlamasını beklediklerini söyledi.