Hindistan ile Türkiye arasında haşhaş krizi baş gösterdi. Lisans sorunu ihracatın durmasına neden oldu. 2 yıldır yaşanan sorun son dönemlerde hat safhaya yükseldi.
Türkiye haşhaş üretiminde dünya liderleri arasında yer alırken, en fazla ihracat yapılan ülke ise Hindistan. Fakat ülke ile yaşanan lisans sorunu ihracatı olumsuz yönde etkiledi. Hindistan’a yönelik haşhaş ihracatı durma noktasına geldi.
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı haşhaş ihracatı ve Hindistan ile yaşanan sorunları içeren bir açıklama yaptı. Moiz Hemsi’nin yaptığı açıklamada diğer ülkelere yapılan haşhaş ihracat toplamının sadece Hindistan’a yapıldığının altı çizilerek, ihracatın gerilediği kaydedildi.
Türkiye’de üretilen haşhaşın en iyi pazarı konumunda olan Hindistan’a gerçekleşen ihracatın geçen yılın Temmuzundan bu güne sorunlu olduğunu ifade eden Hemsi, Hindistan hükümetinin ithalatta lisans uygulamasından kaynaklı olduğunu belirtti. Konuyla ilgili ülke yetkilileriyle görüşmelerin yapılmasına rağmen sorunun aşılamadığına dikkat çeken Hemsi, “Ülkeye yaptığımız ihracat 50 milyon doları buluyordu. Fakat geçen yıldan beri bu rakamlara ulaşamıyoruz. Konu üzerinde bazı girişimlerde bulunduk, çözüm için bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Moiz Hemsi haşhaş ihracatına yönelik yaptığı açıklamada, söz konusu ülkedeki ithalatçıların lisans alması gerektiğini, konuyla ilgili dava sürecinin başladığını, davayı görmekte olan hakimin yürütmenin bu kararını durdurduğunu ve tüm bu nedenlerle ülkeye ihracat yapamadıklarını ifade etti.
Son gelişmeler ardından haşhaş üreticisinin zor duruma düşebileceğini belirten Hemsi, “Geçen yılın hasadı halen duruyor. Bu ürünlerin üzerine bu yıl elde edilen hasatta eklenecek. İhracat bir an önce başlamazsa, haşhaş stokları artış kaydedecek. 3 ay içerisinde Hindistan ile bu sorunu aşarsa ihracatla birlikte stoklar normale dönecek” dedi.