Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından düzenlenen Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’ne katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, coğrafi işaret korumasının kültürel ve yerel değerlerin korunmasını sağladığı gibi bunun yanı sıra ekonomik açıdan da çok önemli olduğunu söyledi. Ürünlerin tescillenmesi ile ekonomik ve rasyonel açıdan şehirlerin geliştirilmesi çalışmalarının yürütüldüğünü, bölgesel kalkınmayı hızlandırmaya çalıştıklarını bu yüzden bu konuya çok önem verdiklerini belirten Özlü, coğrafi işarete sahip olan ürünlerin pazarlarda çok daha yüksek fiyatlar ile kendilerine yer bulabildiğini söyledi. Dünya genelinde ülkelerin coğrafi işaretli ürünlerden ciddi oranda gelir sağladığını hatırlatan Özlü, Fransa’nın bu konuda ciddi çalışmalarının olduğunu, ülkenin gıda endüstrisi alanında yaptığı ihracatın yüzde 30’unun coğrafi işaret tescili olan ürünlerden oluştuğunu sözlerine ekledi.
Farkındalık Oluştu
Son yıllarda yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye’de coğrafi işaret tescili konusunda farkındalık oluştuğunu belirten Özlü, toplamda 204 adet tescil edilmiş ürün olduğunu, 302 adet ürünün ise başvurularının yapıldığını ve inceleme aşamasında olduğunu söyledi. Ülke genelinde yapılan bir araştırmaya göre 2500 adet ürünün coğrafi işaret alma potansiyellinin olduğunu söyleyen Özlü, bu konuda farkındalık arttıkça tescilli ürün rakamlarının da artışa geçeceğini belirtti.
AB Genelinde 5 Bin Ürün Var
AB genelinde 5 bin tescilli ürün olduğunu belirten Özlü, Türkiye’den şimdilik sadece Aydın inciri ve Antep baklavasının tescilli olduğunu Malatya kayısısının ise tescil işlemlerinin tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Özlü bu tescil sayısının artması için yerel yönetimler, STK’ların üzerine çok iş düştüğünü coğrafi işaret tescilinin kâğıt üzerinde kalmaması gerektiğini söyledi.