İşsizlik sigortası fonundan karşılanan işsizlik maaşı sisteminin gün geçtikçe gelişti öğrenilirken geçmişten günümüze kadar geçen süre içerisinde 5 milyon kişiye işsizlik maaşı verildiği açıklandı.
Türkiye’de son dönemlerde işsizlik ciddi bir problem olarak karşımıza çıkmaya başladı. Bu süreç içerisinde işsiz kalanların hayatlarını devam ettirebilmeleri ve tüm geçim ihtiyaçlarını karşılamaları için devlet tarafından destek verilmesine karar verilmişti. Bu süreci tamamlamak adına 2002 yılında işsizlik sigortası fonunun kurulmasına imkan tanındı. Bu fondan karşılanan ödenek sonrasında işsizlere işsizlik maaşının verilmesi uygun görüldü. Bu sistem işsiz kalanların güvencesi haline gelmeye başladı. Devlet tarafından verilen işsizlik maaşının belirli bir dönem boyunca gerekli şartları yerine getirmiş vatandaşlara verildiği öğrenildi.
2002 yılında kurulan bu fon üzerinde yapılan değerlendirmeler ve incelemeler sonrasında 206 milyar lira büyüklüğe ulaştığı tespit edildi. Değerlendirmenin mart sonuna kadar geçen süreyi kapsadığı belirlendi. 2002 yılından 2017 yılının mart sonuna kadar işsizlik maaşı için toplam 8 milyon 249 bin 628 kişinin başvurduğu ortaya çıktı. Ancak herkesin fondan yararlanabilmek için gerekli şartları yerine getirmediği düşünüldüğü zaman toplam 5 milyon 328 bin 571 kişinin yararlanabildiği özellikle belirtildi.
5 milyon kişiye yapılan toplan ödemenin ise 15 yıllık süre zarfı içerisinde 15 milyar 502 milyon 487 bin 525 lira olduğu açıklandı. Bir kişinin işsizlik maaşından yararlanabilmesi için kendi isteği dışında işsiz kalması, son 120 gün içerisinde primlerini ödeyerek sürekli çalışmış olması ve son 3 yıl içerisinde en az 600 gün boyunca sigorta primlerinin karşılanmış olması gerekiyor. İşsiz kaldıktan en geç 30 gün içerisinde de başvuruları yapması bekleniyor.