Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış tarafından yapılan açıklamada her geçen sene üreticinin zararının arttığı, aracıların ise büyük paralar kazandığı ifade edilirken Türkiye’de üretilen kuru fasulyenin yüzde 60’tan fazlasının Konya Ovası Projesi kapsamında yer alan Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray illerinde üretildiği ancak bu üretimin git gide azalmakta olduğu belirtildi.
Çalış, tarlada üreticiden temizlenmiş, tencereye girmeye hazır durumdaki kuru fasulyenin 3,5 liradan ve de vade ile satın alınıp marketlerde bu kadar yüksek fiyatlarda satılıyor olmasının adil olmadığını belirterek bu konuda devletin bir denetleme mekanizması oluşturması gerektiğini dile getirdi.
Türkiye’de üretilmekte olan 235 bin ton kuru fasulyenin 70 bin tonunun sadece Konya’da yetiştiğini belirten Çalış sözlerine şöyle devam etti; “Konya kuru fasulye üretiminin yüzde 35’ini karşılıyor. Ancak geçtiğimiz yıl nohut üzerinde gerçekleştirilen spekülasyonlar bu sene kuru fasulye üzerinde gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Ürünün kilogram fiyatının 8, 10, 16 veya 23 lira gibi rakamlar olarak belirlenmesi oldukça aldatıcı ve yanlıştır. Bu işin merkezi olan Konya’da kilogram fiyatı 3,5 liradır. Gerçekleştirilen bu spekülasyonlar ile en çok mağdur edilmekte olan üreticidir. Bundan geri dönülmeli ve reel fiyatlar yansıtılmalıdır.”
2000 yılında Konya’da 180 bin hektar alanda kuru fasulye ekimi yapıldığını belirten Çalış, bugün bu alanın 84 bin hektara kadar düştüğünü belirterek üreticinin bu kadar zahmetli bir ürüne emek vermek istemediğini sözlerine ekledi.