Ertelemeli ihtiyaç kredisi, tüketicilerin maddi durumu göz önünde bulundurularak, nakit ihtiyacını karşılayabilmek adına iki ya da üç ay sonra ödeme başlanılan kredi türüdür. Günümüzde bankalar, kredi ürünlerini tüketicilere kullandırabilmek adına ertelemeli ihtiyaç kredisi gibi çeşitli kampanyalar düzenlemektedir. 2019 ertelemeli ihtiyaç kredisi veren bankalar ise dönem dönem çeşitlilik göstermektedir.
2019 Ertelemeli İhtiyaç Kredisi Veren Bankalar
Ertelemeli ihtiyaç kredisi veren bankalar, dönemsel olarak belirlenmektedir. Pek çok banka, hazırlamış olduğu kredi ürününü pazarlayabilmek adına 2 aydan 4 aya kadar ertelemeli ihtiyaç kredisi gibi yılın belirli dönemlerinde çeşitli kampanyalar düzenlemektedir. Bu kapsamda 2019 yılının başından bu yana ertelemeli banka kredileri kampanyalarına imza atan bankalara bakılacak olursa; 2019 ertelemeli ihtiyaç kredisi veren bankalar, ING Bank, QNB Finansbank, Halkbank, Vakıfbank, TEB, Denizbank ve Akbank gibi bankalardır.
Ertelemeli İhtiyaç Kredisi Şartları
Bankalar, ertelemeli ihtiyaç kredisi de dahil olmak üzere tüm banka kredileri adına kendisine kredi başvurusunda bulunan adaylardan bazı şartlar talep etmektedir. Öncelikle kredi kullanacak olan tüketicinin 18 yaşını doldurmuş olması ve kredi notunun düşük olmaması gerekmektedir. Öte yandan başvuru için gelir durumunu gösteren bir belge, ipotekli kredilerde eşin izninin olduğuna dair belge ve tapu kaydının olduğunu gösteren belge gibi çeşitli belgeler de talep edilmektedir. Ayrıca ertelemeli ihtiyaç kredisinde bankalar tarafından maksimum 8 ay vade ve buna göre de banka faiz oranları uygulanmaktadır.
Ertelemeli İhtiyaç Kredisi Hesaplama
Tüketiciler, kredi başvurusunda bulundukları ya da bulunmayı düşündükleri zaman, nasıl bir ödeme planı ile karşılacakları hakkında önceden bilgi edinmek, uygulanacak olan banka faiz oranlarını görebilmek ve bunun ile beraber en uygun kredi veren bankanın belirlenebilmesi için ertelemeli ihtiyaç kredisi hesaplama işlemini gerçekleştirmektedir. Hangi bankanın daha uygun şartlarda kredi verdiğinin belirlenmesinde, bankalar tarafından uygulanmakta olan dosya masrafları, kesintiler ve banka faizleri etkili olmaktadır. Banka faizleri gibi unsurlar ise tüketicinin kredi notuna, kullanacağı krediye ve vadesinde göre değişiklik göstermektedir.
Ertelemeli ihtiyaç kredisi hesaplama işlemi çeşitli hesaplama araçları kullanılarak gerçekleştirilebilirken, bu işlemde çekilecek olan kredi miktarı, vadesi ve ihtiyaç kredisi faiz oranları gibi bilgiler gereklidir. Ancak bu bilgiler ile hesaplama işlemi gerçekleştirilebilmektedir.