Çalıştığı iş yerinden, işvereniyle anlaşarak iş sözleşmesini bitiren çalışana ödenen kıdem tazminatının vergi kesintisine dâhil olup olmayacağı konusunda bir belirsizlik söz konusuydu.
Kıdem Tazminatlarındaki Vergi Kesintilerinde Değişiklik
Bu yıl çıkartılan torba tasa ile bu sıkıntı ortadan kalkıyor. Bu yıl için 5.001 TL’yi aşmayan kıdem tazminatı alınması durumunda, kıdem tazminatından vergi alınmayacak. Kamu sektöründe çalışarak, daha önce kıdem tazminatı almış ve kıdem tazminatından vergi kesilmiş olan çalışanlara kesilen vergi miktarı iade edileceği belirtildi.
3.600 Günü Dolana Tazminat Hakkı
Gelir Vergisi Kanunu kapsamında çalışanlara verilmiş olan bu hak aynı şekilde devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda 3.600 günü dolduran çalışana kendi isteği ile işten ayrılması durumunda kıdem tazminatı alabileceği hakkı tanınmıştı. Aynı şekilde iş sözleşmesini işverenle birlikte karşılıklı olarak sona erdiren çalışanların, 5.001 lira kıdem tazminatı tavanı aşmaması halinde kendilerinden vergi kesintisi yapılmayacak. Belirtilen 5.001 TL sınırını aşan kıdem tazminatlarında ise yalnızca 24 aylık kısım gelir vergisi kesintisinden muaf tutulacak, kalan kısımdan ise gelir vergisi kesintisi yapılacak.
Özel Tazminatlardan Vergi Kesilecek
Kıdem tazminatı haricinde, işverenin işçisiyle yapmış olduğu sözleşmeye istinaden iş güvencesi için ödenecek tazminat ya da kendisine karşılık bir firma açmayacağı, çıktığı firmanın denginde bir firmayla çalışmayacağına dair ödenecek tazminatlara ise anlaşmalı alınan kıdem tazminatının aksine gelir vergisi kesintisi uygulamasına tabi tutulacak.
Her Yıl Vergi Oranları Değişiyor
2018 Yılı itibari ile uygulanan gelir vergisi oranları alınan brüt ücretlerle değişiklik göstermekle birlikte 14.800 Türk Lirasına kadar yüzde 15 oranında, 34.000 Türk Lirasına kadar yüzde 20; 120.000 Türk Lirasına kadar yüzde 27 ve 120.000 Türk Lirası ve üzerine yüzde 35 oranında gelir vergisi kesintisi yapılmaktadır.