Ana SayfaEkonomiDamga Vergisi Nedir?

Damga Vergisi Nedir?

Damga Vergisi Nedir? Kimler Damga Vergisinden Mükellef? Damga Vergisi Nasıl Ödenir? Detaylar İçin...

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Damga Vergisi Nedir? Herkesin en çok merak ettikleri arasında bulunan bu sorunun cevabının en kısa hali, iki kişi, iki kurum ya da kişi ile kurum arasındaki hukuki ve resmi işlemleri belgeleyen kağıtlardan temin edilen vergidir. Bu iki çeşittir. Biri yazılıp imzalanan ya da imza yerine geçerli olan işaretin konulması ile oluşan belgedir. Diğeri ise elektronik imza ile yapılandır.

Bir kişinin ya da kurumun damga vergisi alabilmesi için kağıdın ibraz edilebiliyor ya da imzalanabilir ve imza yerine geçen ibarelerden oluşması gerekmektedir.

Damga Vergisi Nedir? Kimler Damga Vergisinden Mükellef?

Damga Vergisi Nedir sorusundan sonra en çok merak edilenlerden biri kimler damga vergisinden mükellef. Damga vergisinin mükellefi kağıtları imza edenlerin olur.

Resmi dairelerde iki kişi arasında yapılan işlemlerde kağıtların damga vergisi bireyler öder. Diğer ülkelerde Türkiye’deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtların damga vergisini ise, Türkiye’de kağıtları resmi dairelere ibraz eden kişiler ya da kurumlar öder.

Damga Vergisi Nasıl Ödenir?

Damga Vergisi Nedir sorusu kadar nasıl ödendiği de çok önemlidir. Damga vergisi ödemesi makbuz karşılığında pulun yapıştırılmasıyla istihkaktan kesinti yapılması ya da basılı damga konulmasıyla yapılır.

Basılı damga konulması ile damga vergisi ödeme yazılı pul yerine basılı damga konulmasıyla yapılır. Bunlar;

  • Makbuz ve ibra senetleri,
  • Ulaştırmaya ilişkin kağıtlar,
  • Faturalar,
  • Elektrik, su, telefon ve doğalgaz gibi abone belgeleri,
  • Maliye Bakanlığı’nın izninin alınması koşuluyla vergiye tabi olan diğer belgeler,

Makbuz verilmesi ile damga vergisi ödeme yönteminde Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen mükellefler, kurum ve kuruluşlar tarafından 1 aylık süreçte belirlenen kağıtların vergisi, bir sonraki ayın 20. Günü akşamına kadar vergi dairesine beyanname ile bildirilir. 26. Günün akşamına kadar da ödeme yapılır. Söz konusu durumlar haricinde kağıdın düzenlendiği tarih sonrası 15 gün içerisinde vergi dairesine beyanname ile bildirilir. Aynı gün içinde de ödemesi yapılır.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.