Damga Vergisi Nedir? Herkesin en çok merak ettikleri arasında bulunan bu sorunun cevabının en kısa hali, iki kişi, iki kurum ya da kişi ile kurum arasındaki hukuki ve resmi işlemleri belgeleyen kağıtlardan temin edilen vergidir. Bu iki çeşittir. Biri yazılıp imzalanan ya da imza yerine geçerli olan işaretin konulması ile oluşan belgedir. Diğeri ise elektronik imza ile yapılandır.
Bir kişinin ya da kurumun damga vergisi alabilmesi için kağıdın ibraz edilebiliyor ya da imzalanabilir ve imza yerine geçen ibarelerden oluşması gerekmektedir.
Damga Vergisi Nedir? Kimler Damga Vergisinden Mükellef?
Damga Vergisi Nedir sorusundan sonra en çok merak edilenlerden biri kimler damga vergisinden mükellef. Damga vergisinin mükellefi kağıtları imza edenlerin olur.
Resmi dairelerde iki kişi arasında yapılan işlemlerde kağıtların damga vergisi bireyler öder. Diğer ülkelerde Türkiye’deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtların damga vergisini ise, Türkiye’de kağıtları resmi dairelere ibraz eden kişiler ya da kurumlar öder.
Damga Vergisi Nasıl Ödenir?
Damga Vergisi Nedir sorusu kadar nasıl ödendiği de çok önemlidir. Damga vergisi ödemesi makbuz karşılığında pulun yapıştırılmasıyla istihkaktan kesinti yapılması ya da basılı damga konulmasıyla yapılır.
Basılı damga konulması ile damga vergisi ödeme yazılı pul yerine basılı damga konulmasıyla yapılır. Bunlar;
- Makbuz ve ibra senetleri,
- Ulaştırmaya ilişkin kağıtlar,
- Faturalar,
- Elektrik, su, telefon ve doğalgaz gibi abone belgeleri,
- Maliye Bakanlığı’nın izninin alınması koşuluyla vergiye tabi olan diğer belgeler,
Makbuz verilmesi ile damga vergisi ödeme yönteminde Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen mükellefler, kurum ve kuruluşlar tarafından 1 aylık süreçte belirlenen kağıtların vergisi, bir sonraki ayın 20. Günü akşamına kadar vergi dairesine beyanname ile bildirilir. 26. Günün akşamına kadar da ödeme yapılır. Söz konusu durumlar haricinde kağıdın düzenlendiği tarih sonrası 15 gün içerisinde vergi dairesine beyanname ile bildirilir. Aynı gün içinde de ödemesi yapılır.