Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, katılım sağladığı Türkiye Bankalar Birliği 61. Genel Kurul Toplantısı’nda konuşma yaptı. Akben, konuşmasında bankacılık sektörünün geçirdiği değişimden bahsetti.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Akben, TBB 61. Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmada Türkiye’de bankacılık sektörünün büyük bir değişim geçirdiğini ifade etti. Son 16 yıllık dönem içerisinde bankacılık sektörünün niceliksel olarak ve niteliksel olarak önemli bir değişim ve dönüşüm içerisinde olduğunu belirten Akben, sektör hakkında değerlendirmelerini paylaştı.
Sürdürülebilir Büyüme Sağlam Finansal Sistemle Mümkün!
Tüm ülkelerde finansal sistemin sahip olduğu performansın ve işleyişin ülke ekonomisinde önemli bir etki sahibi olduğunu ifade eden Akben, Türkiye’de de bu durumun söz konusu olduğunu belirtti. Tasarrufların, vatandaşların reel sektör ile olan ilişkilerinin, en uygun maliyetle finansal ihtiyaçların karşılanmasının Türkiye ekonomisi için önemli olduğunu belirten Akben, uzun vadeli ve sürdürülebilir bir büyümenin elde edilebilmesinin istikrarlı, sağlam ve güvenli finansal sistemle mümkün olacağını vurguladı.
Bankacılık sektörünün sahip olduğu ana görevin ve motivasyonunun kredi sisteminin etkin bir çalışma içinde olması, tasarruf sahiplerinin tüm haklarının korunması ve finansal sistemde istikrarın sağlanması olduğunu belirten Akben, istikrarlı bir şekilde büyüme gösteren ve sahip olduğu riskleri de gelişmiş yaklaşımlar eşliğinde yönetmeyi başaran bir bankacılık sektörünün, hem Türkiye için, hem de bölge için bir öncelik yarattığını, bu alanda yapılan uluslararası düzenlemelere ve standartlara dikkat edildiğini belirtti.
Bankacılık Sektörü Son 1 Yılda Yüzde 17,8 Oranında Büyümeyi Başardı!
Bankacılık sektörünün dününü ve bugününü kıyaslayan BDDK Başkanı Akben, sektörün 2002 yıl sonunda 213 milyar Türk Lirası düzeyinde bir aktif büyüklüğe sahip olduğunu, bu rakamın 2015 yılında ilk defa milli geliri geçtiğini, 2018 yılı Mart ayı itibariyle yeni rakamın ise 3,4 Trilyon Türk Lirası seviyesi olduğunu belirtti.
Türkiye’de bankacılık sektörünün önemli bir değişim ve gelişim gösterdiğini vurgulayan Akben, sektörün küresel düzeyde yaşanan belirsizliklere ve olumsuz olan piyasa şartlarına rağmen yüzde 17,8’lik büyüme oranına son 1 yıl içerisinde ulaştığını belirtti.
Bankacılık Sektörü Önemli Bir İstihdam Kaynağı
Türkiye’de şu anda aktif olarak 51 adet bankanın, 11 bin 549 adet şube ve 208 bin 210 adet banka personeli ile faaliyetlerine devam ettiğini belirten Akben, bankacılık sektörünün önemli bir istihdam kaynağı da olduğunu belirtti.