Evinin çatısında elektrik üretimi yaparak dağıtım şirketlerine satanlardan yüzde 5 gelir vergisi stopajı alınacak.
Elektriği Satan Esnaf Muafiyetten Faydalanacak
Evinin cephesinde ya da çatısında elektrik üreterek ihtiyacını karşılayan, artan kısmını da elektik dağıtım şirketlerine satanlardan yüzde 5 oranında gelir vergisi stopajı alınacak kendi elektriğini üreten ve dağıtım şirketlerine satanların vergiden muaf esnaf olarak değerlendirilmesi ile ilgili detaylar belli oldu. 10 kilovattan daha az elektrik üreten kişiler bu elektriğin ihtiyaç fazlasını elektrik dağıtım şirketlerine sattıkları takdirde satılan elektriği yüzde 5’i kadar gelir vergisi stopajı ödeyecekler. GİB olarak bilinen Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan yeni tebliğ taslağına göre evinin çatısında ya da cephesinde rüzgar ve güneş ile elektrik üreten kişiler ürettikleri fazla elektriği şirketlere satarlarsa esnaf muafiyetinden faydalanacaklar.
Elektrik Dağıtım Şirketleri Gider Pusulası Kesecek
Vergiden muaf esnaf statüsünde olabilmek için kurulan elektrik üretim tesisinin gücünün en çok 10 kilovat olması gerekiyor. Ayrıca üretilen elektriğin fazla kısmının dağıtım şirketlerine satılması da gerekiyor. Fakat elektriği ürettiği işyeri ya da konutun mesken olarak kullanılması halinde satıştan elde edilen kazançlar da muafiyet kapsamında olacak. Dağıtım şirketleri apartmanlardan satın aldıkları elektik için apartman yönetimine gider pusulası kesilecek. Dağıtım şirketi tarafından kendisine gider pusulası kesilenlerin de bu evrakı 5 yıl süreyle muhafaza etme zorunluluğu olacak.
10 Kilovata Kadar Üretilen Elektrikte Yüzde 5 Stopaj
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bu konu ile ilgili hazırlanan tebliğ taslağındaki ayrıntılar ortaya çıktı. Buna göre GİB’in yeni tebliğ taslağına göre evinin çatısında kendi imkanları ile elektrik üretimi yapan, kendi ihtiyacı olan elektriği karşıladıktan sonra fazlasını elektrik dağıtım şirketlerine satan kişilerden sattıkları elektriğin yüzde 5’i oranında gelir vergisi stopajı alınacak. Ancak bu konudaki şart elektrik üretimi için kurulan tesisin üretim kapasitesinin en fazla 10 kilovat olması şeklinde dikkat çekiyor.