İş arayan kişiler genelde ortak hatalara düşer. Klişeleşmiş bu hatalar ne sorgulanır ne de sorgulatılır. Başarısız olduğumuz durumlarda aklımıza dahi gelmez. Peki ne yapıyoruz da bu hataları yapıyoruz? Ne de güzel soru. Gelin hep beraber iş arama sürecinde yapılan hatalara değinelim.
Sevdiğimiz ya da Hayalimiz Olan Mesleğin Peşinde miyiz?
Bugün iş ararken sadece maddi kaygılar amacı ile mi iş arıyoruz? Mahalle baskısı denilen baskı yüzünden mi iş arıyorsunuz. Yoksa gerçekten sevdiğimiz işi mi arıyoruz. Bu soru oldukça önemlidir. Çünkü uzunca yıllar yapacağınız bir iş seveceğiniz bir iş değilse size bir ömür azap gibi geçecektir. Şu hayata bir kere geliyoruz. Bu nedenle sevdiğiniz işi yapmak için ısrarcı olun.
Her İşi Yaparım Diyenler Derneği
Her işi yaparım diyenler, hiçbir işi yapamayanlardır. Bir insan her konuda bilgili olamaz. Peki o zaman neden bunu söylüyoruz? Cevabı çok basit aslında. Bir anca bir iş olsun da işe gireyim üç beş kuruş maaş alayım. Hiç yoktan iyidir fikrinin temelidir aslında. Bu nedenle her işi yapmak değildir marifet. Önemli olan bir işte iyi ve uzman olabilmektir.
Hazırlıksız Gitmek, Mülakatı Kaybetmekle Eş Değer
Mülakatlara hazırlanma sürecinde hazırlık yapmadan gitmek sizin mülakatlarda bayağı geri planda kalmanıza yol açar. Şirketin yapısını bilmeden, kariyer planlaması yapmadan, haklarınız ve maaşınız hakkında bilginiz olmadan iş arama sürecinde mülakata gitmek sizin bir süre daha işsiz kalacağınızın işaretlerini oluşturuyor.
Acele İşe Şeytan Karışır
Bu atasözü eminim ki boşa söylenmemiş. Yapılan her acele işte gözden kaçan detaylar olur. Bu detaylar birikerek büyük hataları oluşturur. Bu nedenle iş arama sürecinde ve mülakat sürecinde aceleci davranmak yerine mantıklı düşünerek hareket etmek sizin hata payınızı düşürerek hatalardan kurtulmanızı sağlayacaktır.