3 senede bir Dünya Bankası tarafından yapılan araştırmaya göre Türkiye, 15 yaş ve üzerindeki nüfusunun finansal kuruluşlardaki hesap sayısı ile tüm Dünya’yı 2’ye katladı.
144 ülkeden 150.000 kişinin katılımları ile Dünya Bankası tarafından hazırlanan Global Findex Raporu 2017 yayımlandı.
15 Yaş ve Üzeri Finansal Hesapları Bulunanların Sayısı Arttı
Dünya Bankası’nın yayımladığı rapora göre, Türkiye’de 15 yaş ve üzerinde finansal kuruluşlarda hesabı olan kişilerin sayısında 11,9 puanlık yükselme oldu. Bu yükseliş sonucunda da Türkiye finansın tabana erişiminde dünyayı 2’ye katlamış oldu. Dünya Bankası’nın 3 senede bir yayınladığı rapora göre, 2014 yılında 15 yaş ve üzeri kişilerin finansal kuruluşlardaki hesapları toplam nüfusa oranı yüzde 62’ydi. Bu oran geçen sene yüzde 68,5’e çıktı.
Mobil Cüzdan Hesap Sahipliğinde Türkiye’den Dev Artış!
15 ile 24 yaş arasında bulunan genç nüfusun hesap sahipliği ise 2014’te toplam nüfusa göre yüzde 41,5 olarak açıklanmıştı. Bu oran ise geçen sene yüzde 55,9’a yükseldi. Dünya geneli incelendiği zaman yüzde 9,3 oranında artış söz konusu oldu. Mobil cüzdan hesabı sahipliği ise, 2014 yılında yüzde 0,8’ken, geçen sene yüzde 16,4’e çıktı. Dünya geneli incelendiği zaman bu oran yüzde 2,1’den yüzde 4,4’e yükseldi. Yani Türkiye’de mobil cüzdan hesap sahipliğinde dev bir artış yaşandı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ödeme ve Elektronik Para Derneği Başkanı (ÖDED) Burhan Eliaçık, bu araştırmanın tüm dünya geneli dikkate alınarak yapıldığını, 2013 senesinde yürürlüğe giren yasayla beraber, finansal sistemle tanışma fırsatı yakalayamamış kişilerin finansal sisteme erişimleri ve katılımlarının sağlandığını, ödeme ve elektronik para kuruluşlarına önemli roller ve sorumluluklar yüklenildiğini, elde edilen sonuçtan ötürü de gurur duyduklarını söyledi.